NavMenu

U planu rekonstrukcija svih objekata Opšte bolnice Šabac - Fokus na energetskoj efikasnosti

Izvor: eKapija Nedelja, 02.12.2018. 20:20
Komentari
Podeli
(Foto: OB Laza Lazarević - Šabac)
Opšta bolnica Dr Laza K. Lazarević iz Šapca u novu godinu ulazi sa novim projektima. U planu je rekonstrukcija svih njenih objekata, dograđivanje dela ove ustanove i nabavka novih aparata. Radove finansira Vlada Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Idejnim rešenjem je predviđena dogradnja lamele "D – Hirurški blok", neto površine 5.000 m2 i detaljna rekonstrukcija svih ostalih objekata kojima raspolaže ustanova, ukupne površine 27.000 m2.

Posebna pažnja, kako je rečeno eKapiji u bolnici, usmerena je na energetsku efikasnost objekata, te je planirana zamena stolarije, zatim, izolacija fasada, postavljanje štedljive led rasvete i instalacija solarnih panela za dobijanje tople sanitarne vode, kao i rekonstrukcija sistema grejanja i centralnog sistema klimatizacije i ventilacije.

Takođe, predviđeno je i uređenje unutrašnjih saobraćajnica, parking prostora i otvaranje novih ulaza u kompleks bolnice.

- Nakon izbora izvođača, a od momenta početka radova, predviđeni vremenski period za završetak radova su 4 godine - objašnjavaju iz OB Laza Lazervić Šabac.

Kako su rekli za naš portal, uskoro uvode i novu tehnologiju - primarna rekonstrukcija dojke posle hirurške intervencije i unapređuju rad u Jedinici za moždani udar u Službi neurologije, a u planu je i dalje unapređenje kardioloških usluga kroz otvaranje angio sale i pejsmejker centra.


Nova oprema

Inače, u prethodnih godinu dana bolnica je investirala i u medicinsku opremu, te su obezbeđena 2 aparata za anesteziju, dva ultrazvučna aparata, savremeni mikroskop za potrebe Službe za patološko-anatomsku dijagnostiku, linearna sonda, kao i nova opreme za centralnu sterilizaciju

Takođe, dogovorena je i stručno-tehnička i edukativna saradnja sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta 'Dr Vukan Čupić' sa Novog Beograda

- U februaru ove godine izvršena je prvi put ugradnja parcijalne proteze kolena. Tokom jula meseca izvedena je nova hirurška procedura - laparaskopka operacija debelog creva, a ugradnja totalne proteze kolena izvodi se od polovine prošle godine - ističu iz bolnice.

U OB Laza Lazarević formirana su i dva nova kabineta - Ultrazvučni kabinet pri Službi urgentog prijema i novi Endoskopski kabinet pri Službi opšte hirurgije, a očekuje se značajna donacija medicinske opreme iz Kraljevine Danske, a sličan vid pomoći, inače, ostvaren je u opštim bolnicama u Jagodini i Ćupriji.

Kako je rečeno za eKapiju, predviđena je i nabavka radiološke opreme - CT, MRI i rentgen aparata.


S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.