NavMenu

Kralj Aleksandar I Karađorđević dobija spomenik između Starog i Novog dvora u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 28.11.2018. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je danas na četvrtoj sednici inicijative za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću i imenovanje skvera Koste Šonde na Dorćolu, navodi Beoinfo.

Spomenik bi bio podignut na platou između Starog i Novog dvora, odnosno između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine grada Beograda.

– Aleksandar I Karađorđević bio je regent prestolonaslednik Kraljevine Srbije, regent prestolonaslednik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije. Tragično je izgubio život u Marseljskom atentatu 9. oktobra 1934. godine, postavši prva žrtva fašizma u Evropi. Aleksandar I Karađorđević vodio je srpsku vojsku i narod, mudro i hrabro kroz izuzetno težak period za našu naciju. Tekuća 2018. godina, u kojoj obeležavamo sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u kojem je kralj regent Aleksandar I Karađorđević zajedno sa srpskom vojskom istrajavao u svim velikim bitkama i povlačenju preko Albanije i pružio neizmeran doprinos oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda, predstavlja dostojnu priliku da mu, kao društvo, odamo počast – obrazložila je na sednici inicijativu Aleksandra Vučića, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Komisija je usvojila i inicijativu udruženja "Donji Dorćol" za imenovanje skvera Koste Šonde na uglu Cara Uroša i Solunske ulice.

– Izuzetno mi je drago što smo danas usvojili inicijativu koja je potekla od građanki i građana koji žive na Dorćolu. U prodavnici Koste Šonde u Dubrovačkoj ulici, 1897. godine pojavila se prva čokolada u Srbiji. Kosta Šonda je samo nekoliko godina kasnije, 1902. godine osnovao prvu fabriku kakaa, čokolade, keksa i veštačkog leda "Šonda", koja se nalazila u Ulici cara Uroša na Dorćolu. Na ovaj način Grad Beograd zajedno sa svojim građanima čuva lik i delo Beograđanina, velikog industrijalca i trgovca Konstantina Šonde – izjavio je član Komisije i gradski odbornik Radoslav Marjanović.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada dala je i saglasnost gradskoj opštini Mladenovac za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na centralnom delu Gradskog parka u ovoj beogradskoj opštini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.09.2024.  |  Građevina

Investitor iz Beograda u Šapcu gradi zgradu sa dva stana na tri etaže

U Mačvanskoj ulici na broju 34 u Šapcu gradiće se zgrada spratnosti P+2+Ps. U objektu je predviđeno ukupno dva stana, i to jedan stan na prvoj etaži, i jedan stan na drugom i povučenom spratu. Dvosoban stan na prvom spratu ukupne je površine 61,11 m2 i sastoji se od hodnika, dve spavaćesobe, kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i terase. Drugi sprat je rezervisan za jednu stambenu jedinicu koja se prožima i na etažu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.