NavMenu

Festival nauke od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu - Putovanje kroz Zemlju budućnosti

Izvor: eKapija Utorak, 27.11.2018. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Dvanaesti po redu Festival nauke dočekaće od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu posetioce iz celog regiona, vodeći ih uz niz postavki, eksperimenata, šou programa i radionica na putovanje kroz jedinstvenu Zemlju budućnosti. Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Najveći naučni festival u Jugoistočnoj Evropi ove godine održava se pod sloganom "Zemlja budućnosti" sa ciljem da preispita budućnost naše planete, ali i ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za generacije pred nama. I sve to, kao i prethodnih godina, uz mnogo zanimljivih eksperimenata, uzbudljivih izazova i najnovijih naučnih trendova koje u Beograd ove jeseni donose naučnici iz celog sveta.

Ovogodišnji Festival nauke održaće se u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma. Tako će se Zemlja budućnosti prostirati na 6.500 kvadrata i okupiće više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije. To znači da će svakog posetioca koji se spremi na putovanje u Zemlju budućnosti dočekati više od 600 naučnika i naučnih demonstratora spremnih da svojim znanjem i umećem naprave što lepše, zelenije i bezbednije mesto za život.

I ovom prilikom festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program. Sa svojim neverovatnim igralištem na kojem, uz malu pomoć reciklaže, novi život dobijaju stare i zaboravljene sprave za vežbanje, iz Španije stiže kolektiv Gišot de Vuit (hala 3a). Prvi put na Festival nauke dolazi češki naučni kolektiv Fascinantni fizički teatar UDiF koji će na Naučno-fantastičnoj bini (hala 5) kroz seriju eksperimenata pokazati kako spoj sasvim običnih kućnih predmeta i fizike može da dovede do eksperimenata koji ostavljaju mališane i njihove roditelje bez reči.

O tome kako roboti mogu da nas čuju i da li nas i koliko razumeju, govoriće francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra Inria, dok će nas francuska grupa umetnika Inercija nizom akrobatskih tački pomeriti granice mogućeg i preispitati osnovne zakone fizike. Miljenici festivala, predstavnici Naučnog centra AHHAA iz Estonije, ovoga puta u Beograd dolaze sa novim naučnim šou programom u kojem dokazuju i prikazuju najučudesnija svojstva vode.

Iz SAD na festival ponovo dolazi poznati američki neuronačnik i TED zvezda Greg Gejdž koji će svim posetiocima pokazati kako početni koraci svakog neuronaučnika mogu da se izvode i u sopstvenom dvorištu, uz pomoć sasvim jednostavnih eksperimenata i više nego pristupačne opreme. Nakon što je prošle godine poljski tandem Heveliuze Nauki kroz nauku pokazao šta je sve potrebno da poseduje i zna jedan tajni agent, ovog puta spremni su da 007 agenta pošalju u svemir i ispitaju njegove sposobnosti van naše planete.

Tim naučnika sa Univerziteta u Beču, predvođeni umetnikom Bogomirom Doringerom, na posebno osmišljenoj radionici upoznaće sve posetioce sa fizičkom prirodom ferofluida, razotkrivajući pritom i brojne tajne magnetizma. Domaće boje na Naučno-fantastičnoj bini braniće Milan Popović čiji će šou biti eksplozivniji nego ikada, dok će studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kroz naučnu predstavu prikazati kako to hemija može da bude zabavna, ali i opasna za one koji se sa njom neodgovorno poigraju.

Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke, čime je festival potvrdio svoju poziciju najvećeg događaja koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistočnoj Evropi.

Više informacija o festivalu može se naći na veb sajtu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.