NavMenu

Danci ujedinjeni za zelenu budućnost - Uvode nalepnice na kojima piše ekološki uticaj namirnica

Izvor: Energetski portal Nedelja, 25.11.2018. 13:27
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
U sklopu predloga vlade Danske za poboljšanje stanja klime i kvaliteta vazduha Zajedno za zeleniju budućnost nalazi se i preporuka da na hrani stoji obaveštenje o njenom ekološkom i klimatskom dejstvu. Ovo bi građanima pružilo mogućnost da svoje potrošačke odluke donose na osnovu potpune obaveštenosti o posledicama koje na okruženje imaju proizvodi.

Čak 30% emisija gasova sa efektom staklene bašte u Evropi potiče iz sektora proizvodnje hrane, a najkobniji uticaj na našu atmosferu ima meso. Ostale naznačene vrednosti na artiklima bile bi količina korišćenih pesticida, način transporta i ekološki otisak ambalaže.

Projekat sprovodi danski Savet za poljoprivredu i hranu. Direktor ovog tela Morten Hojer izjavio je: "Ovakve stvari su teške za izračunavanje, te se ispred nas nalazi veliki izazov."

Danski ministar zaštite životne sredine Lars Kristijan Lileholt najavio je dijalog sa ogrankom malobrodajnih objekata, mesarima i drugim proizvođačima kako bi nalepnice funkcionisale na najbolji mogući način. Veruje da će stanovnici Danske znanje sa nalepnica na namirnicama iskoristiti u svrhe smanjenja svog pojedinačnog ugljeničnog otiska i poboljšanja klimatskih uslova.

U okviru plana Zajedno za zeleniju budućnost, Danci nastoje da ostvare i: Postizanje ugljenične neutralnosti do 2050. godine; Prestanak prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2030. godine; Ulaganje gotovo 11 mil EUR (80 miliona danskih kruna) u postavljanje brzih punjača za električne automobile; Zabranu vožnja benzinaca i dizelaša u taksi službama od 2030; Smanjeno ispuštanje štetnih gasova od strane industrije i domaćinstava; Uklanjanje peći koje sagorevaju drvo, a proizvedene su pre 2000, pri kupovini kuća; Asfaltiranje državne mreže puteva eko-asfaltom; Razvijanje ekološki i klimatski efikasne poljoprivrede sa fokusom na istraživanje; Naučni napori za unapređenje tehnologije hvatanja i skladištenja ugljenika za upotrebu u danskim poljima i šumama.


Zelena budućnost je veoma zahtevan cilj, ali ova zemlja preduzima korake u pravom smeru. Prema globalnom indeksu za životnu sredinu (2016), Danska je četvrta od 180 država. Ovako visoku poziciju osvojila je zahvaljujući izuzetnim dostignućima na polju energetske efikasnosti i smanjenju stepena zagađenja ugljen-dioksidom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.