NavMenu

"Ikea" hoće da gradi u Loznici - pregovori oko izgradnje vođeni već dva puta

Izvor: Blic Petak, 24.04.2009. 10:33
Komentari
Podeli

Vest da je Loznica u najužem izboru švedske kompanije "Ikea" za izgradnju proizvodnog pogona i prodajnog objekta potvrđena je "Blicu" kada su predstavnici te kompanije posetili ovaj grad gde su posle susreta sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i njegovim najbližim saradnicima obišli industrijsku zonu Šepak. Šveđani su zainteresovani za podizanje pogona na površini od oko 10 hektara.

Predstavnici "Ikee" sastali su se sa gradonačelnikom Loznice i njegovim najbližim saradnicima u sredu, a razgovori su vođeni iza zatvorenih vrata. Kako "Blic" nezvanično saznaje, razgovori su vođeni i pre nekoliko meseci, ali Šveđani o tome do sada nisu govorili jer to čuvaju kao poslovnu tajnu. Izvor "Blica" je potvrdio da je gradonačelnik Petrović u utorak, kasno po podne, putovao u Beograd gde je u Ministarstvu ekonomije dobio potvrdu da je već potpisan memorandum o saradnji u kojem se država obavezala da "Ikei" obezbedi zemljište za prodajni objekat u Beogradu po povoljnim uslovima, a za uzvrat bi "Ikea" investirala u proizvodne pogone.

Narednog dana predstavnici "Ikee" boravili su u Loznici gde su proveli nekoliko sati najpre u razgovoru sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, a zatim su obišli i industrijsku zonu Šepak.

Prema prvim informacijama "Ikea", na toj lokaciji koja ima kompletno komunalno uređenih 30, od ukupno 80 hektara, u prvoj fazi bi gradila pogon za proizvodnju furnira na površini od oko 10 hektara. Interesovali su se za uslove zakupa zemljišta, rokove za dobijanje dozvola za gradnju, da li Loznica ima kvalifikovane radnike i kakve su cene komunalnih usluga i energenata. Lokacija im odgovara, potvrđuje naš izvor, a poverenje grade na osnovu sertifikata koji je Loznica dobila kao povoljan grad za investitore. Sa svoje strane dali su garancije da bi fabrika poštovala najviše ekološke standarde koji se primenjuju i u Švedskoj.

Odluka možda do kraja meseca

Nema pouzdanih procena kada bi konačna odluka mogla biti doneta, ali prema nekim izvorima, možda već do kraja meseca. Ukoliko "Ikea" dođe u Loznicu, bile bi to prve komšije italijanskoj firmi "Golden Lady" koja trenutno zapošljava oko 550 radnika. Sve to uklapalo bi se sa strategijom privrednog razvoja Loznice, gde su glavni oslonci turizam, laka industrija i poljoprivreda.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 24.04.09)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.09.2024.  |  Građevina

Investitor iz Beograda u Šapcu gradi zgradu sa dva stana na tri etaže

U Mačvanskoj ulici na broju 34 u Šapcu gradiće se zgrada spratnosti P+2+Ps. U objektu je predviđeno ukupno dva stana, i to jedan stan na prvoj etaži, i jedan stan na drugom i povučenom spratu. Dvosoban stan na prvom spratu ukupne je površine 61,11 m2 i sastoji se od hodnika, dve spavaćesobe, kupatila, dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom i terase. Drugi sprat je rezervisan za jednu stambenu jedinicu koja se prožima i na etažu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.