Izvor: Beta | Utorak, 16.10.2018.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Američki Behtel i Srbija potpisali memorandum o Moravskom koridoru - Početak radova 2019, vrednost investicije 800 mil EUR

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel, Šon Keri, potpisali su u ponedeljak (15.10.2018.) Memorandum o razumevanju i saradnji o izgradnji deonice Moravskog koridora - puta od Pojata do Preljine, duge 110 kilometara, a maksimalna vrednost te investicije je 800 mil EUR.

Ta saobraćajna deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku banju, Kraljevo i Čačak, sa 500.000 stanovnika i 25.000 firmi.

- Moravski koridor će povezati putne koridore 10 i 11, a priprema projekta je trajala dve godine. Ovo je prvi zvanični dokument koji je potpisan, a radovi treba da počnu 2019. i da se akcioni plan i tehnička dokumentacija pripreme do januara sledeće godine - rekla je Zorana Mihajlović novinarima posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije.

Potpredsednik Behtela Šon Keri je rekao da su procene da će izgradnja Moravskog koridora trajati dve i po godine.

Mihajlović je dodala da će razgovarati o najboljem načinu finansiranja izgradnje Moravskog koridora i istakla da na jednom delu treba da bude izmeštena reka i telekomunikaciona infrastruktura.

- Iza svih velikih infrastrukturnih projekata stoji garancija države, a pošto je Moravski koridor strateški važan i prioritet, država će obezbediti garancije i za njegovo finansiranje - kazala je ministarka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.