NavMenu

Goran Đaković, predsednik Upravnog odbora AGROPRESS - Ključ uspeh je dobra organizacija

Izvor: eKapija Petak, 06.03.2009. 11:32
Komentari
Podeli

Goran Đaković, Mariann Fisher BoalGoran Đaković, Mariann Fisher Boal

Goran Đaković karijeru je započeo još kao student na završnoj godini Poljoprivrednog fakulteta i to kao novinar RTS-a. Od tada do danas prošlo je sedam godina. U međuvremenu je upisao doktorske studije, napisao nekoliko naučnih radova, više stotina stručnih tekstva, obišao brojne države i sreo se sa značajnim predstavnicima agrobiznisa. Od nedavno je predsednik Upravnog odbora AGROPRES-a (Udruženje novinara za poljoprivredu), profesionalno je zaposlen kao menadžer projekata Srpske asocijacije menažera, član je izvršnog odbora Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu, autor i koautor je nekoliko projekata među kojima sa zadovljstvom ističe projekat unapređenja života žena na selu koji je pokrenuo sa svojom prvom urednicom, kasnije i saradnikom na projektu osnivanja udruženja AGROPRESS.

Kako uspevate da uskladite brojne obaveze?

- Nije lako, ali nije ni nemoguće. Ukoliko uspete da organizujete svoj radni dan tako da poštujete svoje i tuđe vreme, sve može da se uradi. Ja se unapred, najčešće uveče, pripremam za svaki naredni dan. Naravno ima dana kada vam jednostavno ništa ne ide od ruke i ja taj dan uglavnom provedem pripremajući se za naredni koji će biti naporniji ali i značajno upsešniji. To je, prema mom mišljenju, ključ uspeha. Nekada se dešava da morate da žrtvujete deo slobodnog vremena, ali se to svakako kompenzuje na neki drugi način. Nedavno sam razgovarao sa prijateljicom iz Ambasade Kanade koja mi je postavilia slično pitanje jer se nismo videli dugo. Kada sam joj ispričao deo onoga na čemu radim ona se takođe zapitala kada se odmaram. Isto sam joj odgovorio uz napomenu da skoro svako veče vidim nekoga od svojih prijatelja i potrudim se da njima i sebi barem na trenutak ulepšam život. Meni to mnogo znači i zaista o tome vodim računa.

Uskoro počinjete sa novim projektom "Preduzetnice u agrobiznisu” koji realizujete u saradnji sa USAID-om? Šta je cilj ovog projekta i kakve efekte očekujete?

- Projekat će se sprovoditi u vidu radionica. Ženama će biti omogućeno da se upoznaju sa raznim oblastima preduzetništva. Istaknuti stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ekonomije ali i društvenih nauka radiće sa nezaposlenim ženama koje će kroz radionice steći znanje, veštine i samopuzdanje za ulazak u agrobiznis. Na taj način one će biti upoznate sa osnovnim pravilima preduzetništva, kao što su: osmišljavanje sopstvenog posla, izrada biznis plana, registrovanje delatnosti i sl. Na radionicama će takođe biti informisane i o najnovijim tokovima u pojedinačnim granama poljoprivrede kao što su: stočarstvo, povrtarstvo, voćartsvo i sl.

Radionice će biti organizovane u šest opština širom Srbije i to u Valjevu, Beloj Crkvi, Kruševcu, Novom Sadu, Leskovcu i na Kopaoniku. Jedan od trenera biće i dr Snežana Đorđević, vlasnica firme "Agrounik" i dobitnica priznanja za preduzetnika godine. Menadžer projekta je Jasmina Nikitović Stojičić, urednica emisije Znanje imanje koja je i ovlašćeni trener FAO-a (Svetski program za hranu) za edukaciju žena selu.

Goran Đaković, Mariann Fisher BoalGoran Đaković, Mariann Fisher Boal

Koliko Vam radni angažman u Srpskoj asocijaciji menadžera pomaže u karijeri?

- Dosta mi pomaže. Rad sa vrhunskim menadžerima u mnogome doprinosi tome da unapredim svoja zanja i veštine. To je jedno veliko iskustvo koje će tek doći do izražaja u narednom periodu.

Šta mislite o aktuelnoj situaciji u agrbiznisu u Srbiji?

- Mislim da će ova godina biti teška kako za pimarne poljoprivredne proizvođače tako i za prerađivače. Dva su osnovna razloga: svetska ekonomska kriza i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Međutim, i ovakve situacije mogu da dovedu i do poboljšanja mnogih stvari. Možemo vrlo lako da gubitke pretvorimo u dobitke i da tragajući za dodatnim sredstvima relociramo novac koji godinama nije korišćen u pojedinim sektorima ili je uzalud trošen. Pitanje je samo koje i kakve mere primeniti. Prema mom mišljenju, rešenje je u profesionalizaciji poljoprivrednih proizvođača odnosno u formiranju što više velikih farmerskih domaćinstava. Nama su potrebni profesionalci, a ne kao što to, čini mi se, i ministar Dragin reče "hobi proizvođač". Smatram da bi u ovom kriznom periodu novac trebalo uložiti u poljoprivredu i da je greška što je budžetom predviđeno manje novca za ovaj sektor, jer je to jedini sektor koji danas u budžet donosi više novca. Računica je prosta. Naše maline, jabuke, soja, suve šljive, meso, grašak, orgasnka hrana i mnogi drugi proizvodi su robe koje se traže na tržištu EU i Rusije, pa ne vidim razlog zašto bismo se mi zanosili proizvodnjom robe koju bismo i sami mogli da kupimo i da pri tom manje narušimo našu životnu sredinu.

U vrhu ste jedne Međunarodne organizacije, koliko se mišljenje o Srbiji promenilo?

- Kad je reč o IFAJ-u (Međunarodna organizacija novinara koji prate poljoprivredu) Srbija ima odličnu poziciju. Imajući u vidu da sam najmlađi član Izvšnog odbora iskoristio sam tu pogodnost da se svakom od članova približim jer su svi želeli da upoznaju mladog kolegu iz Srbije. Kada sam im izneo nekoliko činjenica o našoj zemlji, kao na primer da svaki četvrti kilogram porizvedene maline u svetu dolazi iz Srbije, kada ih podsetim na Jelenu, Anu i Novaka, naše fudbalere, kosarkaše i kada im kažem da naš sajam poljoprivrede poseti više od 600.000 ljudi oni se nađu u čudu i pitaju se da li je baš sve tako. Sa jednom od koleginica sam se našalio i rekao joj jednom prilikom da je najbogatija kanađanka srpskog porekla. Samo nekoliko klikova na računaru joj je to i dokazalo. Posle toga ona je rekla da mora da dođe i vidi Srbiju. Uskoro je očekujem u gostima.

Goran Đaković, Mariann Fisher BoalGoran Đaković, Mariann Fisher Boal

- Kada smo već kod imidža Srbije, u krugovima u kojima se ja krećem, imam vrlo zgodan primer kako se može lepo uticati na promenu svesti o nama. Nedavno sam bio na sastanku odbora tokom Zelene nedelje u Berlinu. Za one koji nisu upućeni, to je najveći agrobiznis forum u Evropi. Naša zemlja ima štand na ovom sajmu, a od prošle godine obavazno pozovem sve kolege posle sastanka na srpski štand da probaju rakiju, čvarke, ajvar...ove godine domaćin im je bio ministar Saša Dragin. Ministar Dragin nije propustio šansu da naglasi saradnju ministarstva i AGROPRESS-a što u njihvim očima ima važnu ulogu jer i njihove organizacije teže da tesno sarađuju sa državnim insitucijama i organima, a mi u tome imamo uspeha. Posle povratka sa puta dobio sam desetine mailova i pohvala za prijem koji smo organizovali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.