NavMenu

Etno turizam šansa za mlade na selu - Budimlija kod Loznice kao dobar primer

Izvor: RTS Petak, 10.08.2018. 12:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)Ilustracija
Filip Vučetić ima 27 godina. Školovao se u inostranstvu, dobio posao u Nju Delhiju. Saznao je da će postati roditelj i odlučio – dosta je špartanja po svetu.Sa suprugom se vratio u Srbiju i sve zarađeno uložili su u etno-selo Budimlija na porodičnom imanju kod Loznice. Imaju 32 zaposlenih, od kojih je šesnaest iz sela.

- Kada uzmemo u obzir da selo ima 24 kuće, to znači da u skoro svakoj kući ima po jedan zaposlen. Raduje nas to što u selu ima dosta male dece, pa porodice ostaju ovde jer tu vide svoju perspektivu - kaže Filip Vučetić.

U Budimliji radi i jedna Beograđanka. Udala se za momka iz sela, a sad čeka bebu.

- Ne znam da li bih sad mogla da se vratim u Beograd, mnogo sam se brzo navikla ovde. Samo ako bih baš morala, ovako ne - kaže Vesna Vučetić.

Turizam pomaže i poljoprivrednicima. Meso, mleko, jaja, voće, povrće, sve prodaju u etno selu.


- Nekada je slabo išla prodaja, ali kad se ovo otvorilo, već je bolje za moju porodicu - kaže Nemanja Tripković.

Komleks Budimlija se prostire na 5,5 hektara. Pored smeštajnih kapaciteta tu su restorani, kafići, bazen, igraonice za decu, sportski tereni, zip-lajn, mini-zoo vrt. Svakog dana za goste se organizuju izleti kao što je izlet do vodoskoka Skakavac.

Biti svoj na svome, sam svoj gazda a pritom uposliti i svoje komšije. To je dobar recept za jedan uspešan posao.
Fotografije:
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Odabrane lokacije za izgradnju državnih solarnih elektrana ukupne snage 1 GW - Radi se prostorni plan za šest postrojenja širom Srbije

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene za strateški projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemom za skladištenje električne energije. Ovaj ambiciozan projekat obuhvatiće delove teritorija gradova Zaječara i Leskovca, kao i opština Bujanovac, Lebane, Negotin i Odžaci. Prostorni plan će obuhvatiti šest solarnih elektrana sa baterijskim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.