NavMenu

Cena pšenice u Evropi porasla za 20%

Izvor: Tanjug Petak, 03.08.2018. 11:28
Komentari
Podeli
Ekstremno toplo vreme devastiralo je polja pšenice širom severne Evrope, dok je kombinacija suvog vremena i ekstremnih kiša u regionu Crnog mora srezala procene proizvodnje, prouzrokujući skok cena zbog straha od daljeg propadanja useva.

Cena pšenice porasla je za više od 20% na evropskom i američkom tržištu u protekle tri nedelje, usled rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha pšenice. Na skok cena uticala je i teška suša koja je pogodila useve u Australiji.

Cena fjučersa pšenice na berzi Euronext dostigla je petogodišnji maksimum od 214,50 EUR po toni u četvrtak. Ukupna proizvodnja je pala na petogodišnji minimum, saopštio je Međunarodni savet za žitarice, pošto je smanjio projekcije za četiri najveća proizvođača u EU - Francusku, Nemačku, Britaniju i Poljsku.

Dokazi ozbiljne štete na usevima sve su brojniji, budući da ishod žetve u Nemačkoj, drugom najvećem prozvođaču pšenice u Evropskoj uniju, i u Skandinaviji, dodatno utiče na smanjenje procena roda u 28-članom bloku.

- Situacija je katastrofalna u severnoj Evropi - kaže glavni analitičar konsultantske kompanije Strategy Grains, Andre Defua za agenciju Rojters.

Ta kompanija je prošle nedelje smanjila prognozu ovogodišnje žetve pšenice u EU ispod 130 miliona tona, što je šestogodišnji minimum, a Defua najavljuje da bi moglo doći do novog revidiranja procene.


Francuska, najveći proizvođač u EU, takođe se suočila sa ekstremnim vremenskim uslovima, zbog čega su prognozeri srezali procene ovogodišnje žetve na oko 34 miliona tona u odnosu na 36,6 miliona tona požnjevenih prošle godine.

Skandinavija i druge baltičke države takođe su pretrpele štetu, pri čemu je rod pšenice u Švedskoj zabeležio pad od 40%, dok u Britaniji, gde se očekuje pad ovog useva na petogodišnji minimum, ratari nestrpljivo čekaju rezultate.

- Daleko je gore nego što smo očekivali - kaže analitičar Sebastjan Ponsele iz kompanije Agritela. - Prošli su meseci otkako je kiša padala u nekim delovima severne Evrope, a u Nemačkoj se ne očekuje kiša još najmanje dve nedelje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.