NavMenu

Usvojen Predlog carinskog zakona - Evo za koje postupke su predviđena pojednostavljenja

Izvor: Beta Utorak, 17.07.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: carina.rs)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

Mali je rekao, kako je saopštio njegov kabinet, da se tim zakonskim rešenjem predviđa da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronskim putem.

On je objasnio da će se carinske deklaracije podnositi elektronski, a za primenu tih zakonskih odredbi potrebno je razviti nove i nadograditi postojeće IT sisteme, što zahteva izvesno vreme, kao i da je u EU planirano da to bude najkasnije do kraja 2020. godine.

Predlogom zakona se, dodao je Mali, uvode nova carinska pojednostavljenja, kao što je centralizovano carinjenje i samoprocena, dok se kod postojećih pojednostavljenja u većoj meri predviđa korišćenje podataka iz poslovnih knjiga privrednih subjekata.

- U odnosu na sada važeći Carinski zakon, prvi put se odredbe koje se odnose na carinski dug nalaze u početnim poglavljima, što ukazuje na izuzetnu važnost finansijskog aspekta u postupku primene carinskih propisa. Takođe, novina je da se uvodi nova podela carinskih postupaka na: stavljanje robe u slobodan promet, posebni postupci i izvoz - rekao je ministar dodajući da je ustanovljeno obavezno obezbeđenje za većinu carinskih postupaka.


Prema rečima Malog, Predlogom carinskog zakona je predviđeno i da smeštaj robe u slobodne zone postaje poseban carinski postupak - postupak slobodne zone.

Ministar je naveo i da se ukidaju carinski postupci prerade pod carinskim nadzorom i aktivno oplemenjivanje u sistemu povraćaja, kao i da se osnažuje institut ovlašćenog privrednog subjekta.

- Aktivno oplemenjivanje može se odobriti bez obaveze da se roba ponovo izveze - rekao je Mali.

Jedna od novina je, kako je dodao, da je rok u kojem roba može da bude u privremenom smeštaju povećan sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od 10 godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.