NavMenu

Dualno obrazovanje u Srbiji od septembra - Beograd traži mesare, Vojvodina kuvare, a Zlatibor krojače

Izvor: Beta Ponedeljak, 02.07.2018. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucky Business/shutterstock.com)Ilustracija
Srednjoškolci, njih oko 3.500, obrazovaće se u sledećoj školskoj godini po dualnom modelu, a više od 600 kompanija u 52 grada ponudilo je stručnu praksu, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

- Upis u srednje škole obaviće se shodno potrebama privrede koje su iskazali poslodavci preko PKS - rekla je direktorka Centra za dualno pobrazovanje PKS Mirjana Kovačević.

Na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga privredi su, kako se navodi, potrebni industrijski mehaničari, mehaničari motornih vozila, tehničari mehatronike, ali i modni krojači.

Privrednici su istakli da je ključno da pored modnog krojača, postoji i obrazovni profil mehaničar tekstilnih mašina, neophodnih za održavanje mašina i proizvodnju bez zastoja.

U ovom kraju Srbije deficit je kadrova i u građevinarstvu, tako da se traže operateri osnovnih građevinskih radova, pa će se, kako najavljuju u PKS, i u naredom periodu intenzivno raditi na obezbeđenju uslova da se i oni dualno obrazuju.

U Zlatiborskom okrugu, kako se navodi, velika potražnja modnih krojača je zadovoljena ovogodišnjom upisnom politikom, ali pored ovog zanimanja postoji i potreba za kadrovima mašinske struke, bravarima-zavarivačima i operaterima mašinske obrade.

Velika potreba za radnicima u ugostiteljstvu, kuvarima i konobarima, prvenstveno je na teritorijama Raškog i Zaječarskog okruga.

U Nišavskom okrugu traže se mesari i pekari, ali u tom delu Srbije primetna je i zainteresovanost za bravare-zavarivače i operatere mašinske obrade.


U Vojvodini, najzastupljeniji su obrazovni profili mašinske struke u Banatu, dok su u Bačkoj potrebni kuvari i konobari, ali i proizvodni profili iz oblasti prerade hrane.

Velikim inostranim kompanijama u Beogradu su potrebni tehničari za logistiku i špediciju, ali je tražnja privrede prestonice i za bravarima-zavarivačima, trgovcima, mesarima i pekarima.

Za narednu školsku godinu, budućim srednjoškolcima se nudi mogućnost školovanja po dualnom modelu za profile mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, tehničar mehatronike, elektromonter mreža i postrojenja, operater u prehrambenoj industriji, turistički tehničar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.