Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.06.2018.| 15:29

Od 2019. novi investicioni ciklus u putnoj infrastrukturi - Kroz Srbiju za 12 meseci prođe 52 miliona vozila

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
U putnoj privredi 2019. godine biće pokrenut novi investicioni ciklus vredan nekoliko milijardi evra, kaže potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, prenosi sajt Vlade Srbije.

Mihajlović je, otvarajući Treći srpski kongres o putevima, rekla da će u Srbiji, osim razvoja putne mreže i novih projekata, biti sprovedena i reforma puteva, koja bi trebalo da bude gotova naredne godine kako bismo imali najkvalitetnije puteve.

Cilj je da na raznim svetskim rang-listama po putevima ne budemo dalje od 30 mesta, kao što je to sada slučaj, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, do kraja godine će kroz Srbiju proći 52 miliona vozila, što je ogromno povećanje u odnosu na 2014. godinu, kada smo na aut-putevima imali 34 miliona vozila.

- Govorimo o nekoliko milijardi evra investicija, to jest o početku novog investicionog ciklusa u putnoj privredi - naglasila je ona i dodala da će se u okviru tog investicionog ciklusa graditi i autoput Beograd–Sarajevo i drugi pravci.

Kako kaže, do kraja ove godine moći ćemo da se vozimo do Bugarske i Makedonije završenim Koridorom 10, a najkasnije do decembra imaćemo autoput u punom profilu i sa kompletno opremljenim tunelima.

Do kraja godine biće gotova i deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 kilometra.

(Foto: mihalec/shutterstock.com)
Mihajlović je dodala da očekuje da će početkom jula u Sofiji biti potpisan ugovor o finansiranju deonice autoputa od Preljine do Požege i da je to ključna deonica za povezivanje sa BiH i Crnom Gorom, a najkasnije u martu sledeće godine počeće radovi na toj deonici.

U međuvremenu, radićemo na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za deonicu od Požege do Boljara, koja je veoma skupa i košta 40 mil EUR, istakla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija kreće i u izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština, deonice od Niša do Pločnika, za šta su obezbeđene garancije u budžetu, kao i 200 mil EUR od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Mihajlović je, kad je reč o železnici, istakla da očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora za treću deonicu brze pruge Beograd–Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, vrednu 940 mil EUR.

Sada se radi na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove, koju izvodi kineski partner, i od Stare Pazove do Novog Sada, koju finansiramo iz ruskog kredita i gde radove obavljaju Ruske državne železnice (RŽD) u saradnji sa srpskim kompanijama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.