Izvor: Politika | Ponedeljak, 26.01.2009.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brzi "pendolino" kao stvoren za srpske pruge - Od Beograda do Bara za četiri sata

(Foto: b)

Pod utiskom strateškog partnerstva "Zastave" i "Fiata", jesenas su se u više navrata mogli čuti predlozi o pokretanju proizvodnje vozova "pendolino", u fabrici "Goša" iz Smederevske Palanke. Naime, kako su predlagali neki zvaničnici, "pendolino" je železnički brend "Fiata", a ako bi taj italijanski koncern prihvatio mogućnost strateškog partnerstva sa "Gošom", Železnice Srbije bi kupile prvih deset vozova.

Istraživanje "Politike" je, međutim, pokazalo da takav model saradnje sa kompanijom "Fiat" nije moguć, što ne znači da "pendolino" ne bi bio dobar za srpske pruge. Naime, "Fiat" železnički ogranak je još 2002. godine preuzela francuska multinacionalna kompanija "Alstom", koja proizvodi poznate brze francuske vozove "te-že-ve". Dakle, proizvodnju "pendolina" u Smederevskoj Palanci trebalo bi predložiti Francuzima, a ne Italijanima. Bez obzira na promenu proizvođača, naši železničari bi sigurno želeli da dobiju "pendolino". Oni tvrde da je baš kao stvoren za srpske pruge.

Jer, "pendolino" bi čak i na postojećim dotrajalim srpskim prugama odmah garantovao udobnije i kraće putovanje. Zahvaljujući nagibnoj šasiji, taj voz u krivine ulazi sa 20 do 30% većom brzinom nego klasične kompozicije. "Pendolino" bi zbog toga do Bara stizao za samo četiri sata, a o komforu da i ne govorimo, sedišta su kao u avionu.

Inače, naše Železnice priželjkuju "pendolino" već 20 godina, o čemu svedoči i podatak da je Zajednica jugoslovenskih železnica još 1990. godine pregovarala o proizvodnji tog voza u bivšoj Jugoslaviji. Kako je tada govorio Jože Slokar, savezni sekretar za saobraćaj i veze, Italija je ponudila da se formira mešovito preduzeće, obezbede krediti i opreme fabrike "Đuro Đaković" i "Goša" iz Smederevske Palanke, koje bi proizvodile "pendolino".

Nepotrebno je objašnjavati zašto ta mogućnost nije realizovana, a "Fiat", koji je u to vreme proizvodio "pendolino", dobio je nova tržišta u istočnoj Evropi. "Pendolino" su redom kupovali Češka, Slovačka, Rumunija, Ukrajina, kao i Rusija. Osim u tim zemljama, "pendolino" koriste i u Italiji, Španiji, Portugalu, Finskoj, Sloveniji, Kini, Švajcarskoj i Engleskoj, gde je ministarstvo saobraćaja naručilo 106 kompozicija.

Da podsetimo, u okviru obnove železničke infrastrukture na putanji Koridora 10, u narednih sedam godina predviđene su investicije od 4,6 mlrd EUR, izgradnja dvokolosečnih pruga i podizanje brzine vozova na minimum 160 kilometara na čas. Osim toga, razmišlja se i o nabavci novih vozova.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Politika od 26.01.2009.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.