NavMenu

Srpski glumac ima uspešan biznis - Proizvode sa farme koza izvozi na četiri kontinenta

Izvor: Blic Ponedeljak, 07.05.2018. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Najšira publika ga zna kao kadeta Džakovića iz Vojne akademije, ali Branko Janković, pored toga što je glumac, u rodnom selu Gunjaci ima farmu sa 150 koza rase alpina, od čijeg mleka proizvodi sir, kajmak i surutku, i to za tržište na četiri kontinenta.

Zemlju na kojoj je ponikao tako obogaćuje još jedan glumac iz valjevskog kraja. Nenad Jezdić na svom imanju u Zabrdici gaji voće i pravi vrhunsku rakiju, dok se Branko posvetio drugoj vrsti proizvodnje koja je njegova velika strast - kozarstvu.

Bukvalno između dve pozorišne predstave ili snimanja, Janković iz Beograda juri do Gunjaka da roditeljima pomogne u brizi o kozama, ali i da organizuje preradu mleka od kojeg prave ne samo sir i kajmak, već i surutku u prahu pod brendom neobičnog imena "koza nostra", koju prodaju na četiri kontinenta.

- Živo je u ovom periodu godine na farmi na kojoj imamo 150 koza, jer se one jare, na svet dolaze mladi jarići. Već stotinu se ojarilo u mom prisustvu. Ovaj posao me, zapravo, najlepše odmara i ispunjava između napornih proba. Želeo sam da pomognem roditeljim, kako bi od napornog i poštenog seljačkog rada počeli i da zarađuju. Tako mi nije teško da budem ovde ni kada su poljski radovi, od oranja do košenja i baliranja sena, dok sam marketing preuzeo na sebe. Pošto je roba sve traženija, povećali smo broj koza i izvesno je da ćemo farmu još povećavati - priča Branko.

Iako je upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir, proizvodi iz domaćinstva Jankovića, koji su već prepoznati kao zdrava hrana, veoma su traženi na domaćem tržištu. Uz to, liofilizovanu kozju surutku u prahu Branko izvozi u nekoliko evropskih zemalja, Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate, a kontingent "koza nostre" uskoro će i put Kanade.

- Ova surutka je lekovita i pomaže deci koja su obolela od bronhitisa ili imaju lošu krvnu sliku i slab imunitet. Konzumiraju je i sportisti, s obzirom na to da obiluje vitaminima, proteinima i aminokiselinama. Jedna merica liofilizovane surutke jednaka je decilitru sveže nepasterizovane, ali ovaj proizvod iz kojeg je u procesu liofilizacije izvučena voda garantuje da su sačuvani svi hranljivi sastojci. Sve, naravno, počinje od mleka. Koze hranimo senom sa obližnjih planina u kojem je čak 180 različitih biljaka, poput onih lekovitih kao što su divlja nana, kantarion i hajdučka trava, pa se sve to prenosi i na mleko - objašnjava glumac i farmer.


Iako izgleda da je posao dosta lakši od zemljoradnje, pogotovo jer su Brankove alpine jedne od najmlečnijih rasa i nisu zahtevne za gajenje, on objašnjava da ni početak biznisa u kozarstvu nije lak.

- Pre svega, ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca. Sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može mnogo više da se zaradi. Sela u valjevskom kraju su opustela, a gazdinstva su jeftina, tako da svako sa voljom i idejom može sebe da pronađe, da radi i zaradi - poručuje Janković.

Koza stigla i do Vojne akademije

Branko Janković najpoznatiji je po ulozi Džakovića u seriji Vojna akademija, ali je igrao i u velikom broju drugih filmova i serija po čemu je prepoznatljiv među domaćim gledaocima. Tako je glumio Cvetka u seriji "Selo gori, a baba se češlja", Fufea u "Lud, zbunjen, normalan", Pantu u "Sinđelićima", Miodraga u "Mesu"... Zanimljivo je da je njegovo gajenje koza poslužilo scenaristima da jednu kozu uvedu i u Vojnu akademiju, gde je njegov lik Džaković gaji u Beogradu, pošto mu ju je ostavio otac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.