NavMenu

Poznate lokacije za 54 nove fontane u Beogradu - Izgradnja prvih na proleće 2019.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.04.2018. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AnnaElizabeth photography/shutterstock.com)Ilustracija
Gradski menadžer Goran Vesić najavio je za Politiku na kojim lokacijama će u narednih nekoliko godina u Beograd biti izgrađene 54 fontane, objasnivši da neće biti tipske.

- Za većinu tih fontana ćemo raspisivati neku vrstu arhitektonskog konkursa ili birati arhitekte koji već rade sa gradom - rekao je Vesić za praznični trobroj Politike.

On je istakao sa svaka fontana treba da bude umetničko delo za sebe i u skladu sa prostorom na kome će biti podignuta.

- Fontane će biti postavljane u parkovima, na platoima, trgovima, skverovima... Neke će biti parterne, a neke mogu da imaju nepravilan oblik. Neke će koštati 10.000, 20.000 EUR, ali nijedna neće biti veličine one na Slaviji, jer nigde nema baš tolikog prostora - kazao je Vesić.

Kako je naveo, fontane će dobiti Park vojvode Bojovića, Terazijska terasa, Manjež, Savski trg, Autokomanda, park na Banovom brdu, kod Štark Arene, Karđorđev trg i Gradski park u Zemunu na uglu Cvijićeve i Starine Novaka, Cvetni trg u parternom delu, ispred Opštine Voždovac, na Malom Tašmajdanu, u Parku Prijateljstva, u Rakovici na uglu Miška Kranjca kod crkve, na Zvezdari na uglu Milana Rakića i Bilevara kralja Aleksandra, centar Batajnice...

Vesić ističe da će i prigradske opštine, takođe, dobiti fontane i da bi one trebalo da budu podignute u centrima.


On napominje da broj 54 nije nasumice izabran, već je za toliko lokacija utvrđeno da ispunjavaju uslove za gradske vodoskoke i dobijene su saglasnosti svih nadležnih institucija.

Gradnja vodoskoka u prestonici mogla bi da počne već u drugoj polovini godine, ali kako kaže, gradski menadžer, realnije je da izgradnja prvih 10-15 počne na proleće.

Procenjuje se da će za završetak tog obilnog posla trebati četiri do šest godina, a koliko njih će se graditi godišnje zavisiće od budžeta, ali i od drugih projekat u gradu.

Već se zna da će fontana ispred BDP čekati rekonstrukciju tog platoa. Ona na Terazijskoj terasi biće rađena kada bude rađena kompletna rekonstrukcija tog prostora, kao i fontana na Savskom trgu. Bogosloviju međutim, možemo početi takoreći sutra, najavio je Vesić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.