NavMenu

Povrće iz Leskovca stiže i na evropske trpeze - Zelena zvezda dobila nove mašine za pakovanje i liniju za sortiranje

Izvor: RTS Sreda, 21.02.2018. 19:21
Komentari
Podeli
(Foto: franz12/shutterstock.com)
Zadrugari okupljeni u Zelenoj zvezdi u selu Vinarcu kod Leskovca, u sezoni proizvedu i isporuče tržištu više od hiljadu tona povrća.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima od 10,4 miliona dinara koja su na konkursu dobili od države, kupili su mašinu za pakovanje i liniju za sortiranje povrća. Uz pomoć kompjutera i mobilnog telefona, kontrolisaće navodnjavanje i prihranu, a u adaptiranom magacinu je i novi traktor

- Nadamo se da ćemo poboljšanjem kvaliteta i lepšim pakovanjem povećati svoje tržište i proširiti ga za bar 30 do 40% - kaže Đorđe Micić, direktor Zemljoradničke zadruge Zelena zvezda Vinarce.

U tridesetak plastenika godišnje proizvedu 500 tona paradajza, paprike, krastavaca, zelene salate. Toliko i otkupe, imaju četrdesetak kooperanata.

- Izvozimo u Evropsku uniju, recimo u Francusku, ali i u zemlje okruženja Hrvatsku, Crnu Goru, Bugarsku, Rumuniju - kaže Nenad Antanasović, zadrugar Zelene zvezde.

Podsetimo, u razvoj zadrugarstva u ovoj godini Vlada Srbije uložiće 825 miliona dinara, 4 puta više nego lane. Novi obrazac udruživanja su složene zadruge. Leskovački kraj je povrtarski centar i već je dogovoreno formiranje jedne velike zadruge.


- Država Srbija će investirati do pola miliona evra. Grad Leskovac će obezbediti, logistiku, prostor i sve ono što je neophodno, dodatna sredstva, kako bismo zaista napravili jedan pravi pogon u kome će ovih nekoliko zadruga, koje se bave primarnom proizvodnjom, moći da svoj proizvod finalizuju - objašnjava Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

U Leskovcu je nekada bilo 40 zadruga, danas ih ima desetak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.09.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Bugarska kompanija CERB obaviće remont termoelektrane "Kosovo A"

Projekat remonta druge najveće elektrane na Kosovu dobila je Bugarska centralna energetska remontna baza (CERB) EAD. Remont je u termoelektrani Kosovo A i odvijaće se prema planu modernizacije elektrane. Izvođač radova je energetska kompanija Kosova (KEK Kosovo – Kosovska energetska korporacija). Inače, bugarska kompanija remontovala je turbinu i kotao u bloku A5 Termoelektrane Kosovo, koji je pušten u rad još 1975. godine.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.