Izvor: RTV | Sreda, 21.02.2018.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hladno ceđena ulja iz Čonoplje idu za Evropu - Linum počeo i proizvodnju testenina i sirupa

Ilustracija (Foto: Vasileios Karafillidis/shutterstock.com )
Godišnja proizvodnja od nekoliko hiljada litara raznih hladno ceđenih ulja rezultat je dugogodišnjeg ulaganja u posao porodične firme Linum iz Čonoplje.

Hladno ceđena ulja od lana, oraha, maka, ricinusa, susama ili badema samo su neka, koja se po HACCP standardu proizvode u porodičnoj firmi u Čonoplji kod Sombora, a završavaju na tržištu Evropske unije.

Tokom poslednjih deset godina sa samo četiri vrste ulja broj se popeo na četrnaest. Za zahtevno strano tržište uveli su i proizvodnju testenina i sirupa, a u planu je i kozmetika na bazi eteričnih ulja.

Izvozno su orijentisani i u ovom preduzeću kažu da ne bi mogli da prežive od prodaje na domaćem tržištu.

- Izvoz u Sloveniju, Holandiju, Italiju, Nemačku, Rusiju ili Japan za nas je znak da dobro radimo. U Hrvatskoj imaju veću svest o zdravoj hrani i konzumiranju hladno ceđenih ulja nego što je to slučaj kod nas - kaže Anka Rajčanji, vlasnica firme Linum, i dodaje da su u toku pregovori o izvozu u Bosnu i Hercegovinu.

- Godišnja proizvodnja je od hiljadu do dve hiljade litara od svakog hladno ceđenog ulja. Mi proizvodimo retka hladno ceđena ulja kao što su mak, orah ili lan. Sa druge strane, imamo i proizvodnju sirupa od ruže, ali i druge proizvode - kaže Rajčanji.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor ocenjuju da se sve više manjih porodičnih preduzeća okreće izvozu.

- U poslednje vreme sve više kreće proizvodnja hladno ceđenih ulja, koji su zastupljeni u našem izvozu i sve veći im je udeo u tome iz godine u godinu - kaže Mihajlo Maćuš, koordinator za sektor industrije RPK Sombor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.