NavMenu

MMF: Nedostatak javne infrastrukture na Zapadnom Balkanu prepreka za brži rast

Izvor: Beta Petak, 09.02.2018. 12:13
Komentari
Podeli
Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala je da je nedostatak osnovne javne infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana značajna prepreka za brži ekonomski rast, saopštio je u četvrtak (8. februara 2018. godine) MMF.

- Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju nedovoljno razvijene transportne, energetske i telekomunikacione mreže u odnosu na prosek Evropske unije. Zapadni Balkan zaostaje za evropskim prosekom kada se radi o podržavanju ekonomskog razvoja adekvatnom infrastrukturom - navodi se u saopštenju.

Kako je ocenjeno, bolje transportne, energetske i telekomunikacione mreže pomogle bi zemljama Zapadnog Balkana da podignu produktivnost, ostvare bolju integraciju u tokove svetske trgovine i učine region atraktivnijim za strane investicije.

Analiza pokazuje da bi regionalno koordinisane intenzivne aktivnosti na unapređenju javne infrastrukture, u kombinaciji sa boljim upravljanjem samim projektima, mogle da značajno povećaju dohodak po glavi stanovnika.

- Dugoročno povećanje realnog BDP-a po glavi stanovnika moglo bi da iznosi čak tri do četiri procentna poena - navode iz MMF-a.

Kao prepreku za povećanje javnih investicija navodi se visok nivo javnog duga i visoki budžetski deficit u većini zemalja na Zapadnom Balkanu, ali i slabo upravljanje javnim investicijama.

Iz MMF-a su ocenili da zemlje Zapadnog Balkana treba da ulažu u modernizaciju ključnih saobraćajnica i energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu.

MMF preporučuje i unapređenje kapaciteta za planiranje, odabir i sprovođenje infrastrukturnih projekata, kako bi se obezbedilo da se raspoloživi resursi koriste na bolji način i poboljša sposobnost regiona da apsorbuje dostupno finansiranje od strane donatora.


Potrebna je i bolja regionalna koordinacija investicionih projekata, a zemlje bi trebalo da razmotre i poreske olakšice, kako bi se povećala naplata prihoda.

Ocenjeno je i da će donatorsko, multilateralno i bilateralno finansiranje po koncesionalnim uslovima imati dominantnu ulogu, naročito u zemljama sa visokim javnim dugom.

- Zemlje ne bi trebalo da ugrožavaju svoju opštu makroekonomsku stabilnost preambicioznim ili loše sprovedenim javnim infrastrukturnim projektima. Kompromisi između ekonomskog rasta, inflacije i deficita bilansa tekućih transakcija trebalo bi da budu ključni element svake diskusije o politici unapređenja javne infrastrukture u regionu - navodi se u analizi MMF-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.