NavMenu

Uz plantažu i fabrika za preradu jabuke - Vinarija Levač planira ulaganja vredna 1,3 mil EUR na Karađorđevom brdu

Izvor: Novosti Ponedeljak, 22.01.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvaljujući dobrom investicionom planu koji je dostavila nadležnom ministarstvu, vinarija Levač iz Rekovca je po pravu prvenstva dobila u zakup 30,5 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na Karađorđevom brdu kod Paraćina. Ugovorom je precizirano i to da se radi o investiciji "teškoj" 1,3 mil EUR.

Kako je najavljeno, rekovačka vinarija će na zakupljenom zemljištu zasnovati plantažu jabuka, a kasnije izgraditi i fabriku za proizvodnju čipsa, sirćeta, vina, rakije i drugih proizvoda nastalih preradom ovog najrasprostranjenijeg srpskog voća. Pritom, direktor Dragoslav Radenković ističe da investicija nije mala, ali je period realizacije definisan na tri godine.

- Tokom ove godine planiramo pripremne radove za podizanje plantaže i sadnju jabuka koja će sačekati jesen. Obezbedićemo sve što je potrebno za navodnjavanje, a to podrazumeva tri arteska bunara, rezervoar, crpnu stanicu i infrastrukturu za zalivanje po sistemu "kap po kap". U stalni radni odnos će potom biti primljeno petnaestak radnika, a po potrebi ćemo angažovati i sezonsku radnu snagu - ističe čelni čovek Levča, dodajući da je, osim dobre pripreme za sadnju, neophodan i sistem protivgradne odbrane.

U perspektivi je planirano podizanje pogona za preradu jabuke, u kojem će se proizvoditi čips, sirće, vino, rakija, a prerađivaće se voće koje ne bude plasirano na inostrano tržište.

Radenković očekuje da će pri projektovanom rodu od 60 tona po hektaru čak 80% biti prvoklasno, odnosno namenjeno izvozu.


Inače, rekovačka vinarija je osnovana još pedesetih godina prošlog veka i bavi se proizvodnjom grožđa, vina, rakije, sirupa i sušenog voća. Ima podrum od 2.000 kvadrata, punionicu, magacin i destileriju, a raspolaže sa 90 hektara zemljišta od kojih su 36 vinogradi, a 35 šume. Fabrika je locirana u Rekovcu, na magistralnom putu Kragujevac - Kruševac, gde su i objekti za proizvodnju pića i sušenog voća.

Sa 13 stalno zaposlenih radnika, Levač ima ambiciozne planove za Paraćin i plantažu jabuka, a broj zaposlenih praktično će biti dupliran. Novi vlasnici su firmu preuzeli 2014. i u obnovu vinograda, otkup grožđa, te remont kotlarnice i kompletne tehnološke opreme uložili značajna sredstva. Proizvode devet vrsta vina od grožđa, jagoda i kupina, a od rakija šljivovicu, lozovaču i viljamovku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija

Oerlikon dolazi u Srbiju i donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake

Potpisivanjem ugovora o izgradnji i zakupu hale za švajcarsku grupaciju Oerlikon (Erlikon) u tehnološkom parku UNIOR Components-a u Kragujevcu, ozvaničena je saradnja ove dve kompanije. Globalni lider u domenu površinske zaštite, koji posluje u 38 zemalja sveta, na ove prostore donosi najsavremeniju inovativnu tehnologiju PVD prevlake koja do sada nije bila direktno dostupna na tržištu. Dolazak Erlikona u Srbiju posebno je značajan za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.