NavMenu

KUBUROVIĆ: Uskoro prvi radni tekst izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Izvor: RTV Petak, 12.01.2018. 12:16
Komentari
Podeli
Nela Kuburović (Foto: mpravde.gov.rs)Nela Kuburović
Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se nada da će sredinom sledeće nedelje biti objavljen prvi radni tekst izmene Ustava u oblasti pravosuđa, što je obaveza iz Poglavlja 23 pregovora sa EU.

- Nadam da ćemo tokom sledeće nedelje konačno da objavimo tekst nacrta amandmana, s obzirom na to da se juče i danas predstavnik Venecijanske komisije, odnosno ekspert ispred Venecijanske komisije nalazi u Srbiji. Ovo je njegova druga poseta, jedna je bila pre mesec dana, kada smo načelno razgovarali u kom smeru treba da idu ustavni amandmani i šta je to prihvatljivo za Venecijansku komisiju - rekla je Kuburovićeva u intervjuu Telegrafu.

Ona je navela da se upravo "analizira naš rad i u saradnji sa gospodinom Hamiltonom biće objavljeni amandmani tokom sledeće nedelje".

- Tada se ponovo otvara javna rasprava, a s druge strane, tekst nacrta se šalje na mišljenje Venecijanskoj komisiji - navela je Kuburović.

Nadam se, rekla je ministarka, da ćemo imati priliku da na zasedanju tokom juna naš predlog bude predstavljen i razmatran, da dobijemo mišljenje i posle toga može da se uđe u proceduru pred Narodnom skupštinom.

Prema njenim rečima, ono što je najvažnije i što upravo Akcioni plan za Poglavlje 23 zahteva, to je jačanje nezavisnosti pravosuđa.


- Pre svega odnosi se na postupak izbora sudija i javnih tužilaca, da se isključi bilo Vlada, bilo Narodna skupština, odnosno zakonodavne i izvršne vlasti u postupku izbora nosilaca pravosudnih funkcija. To je svakako ono što će biti ispoštovano ustavnim amandmanima i pratećim zakonima koji budu doneti, kada je reč o Zakonu o sudijama i Zakonu o javnom tužiocu, što znači da Narodna skupština više neće birati sudije, kao što je do sada bio slučaj, kada se biraju sudije na prvi trogodišnji mandat, niti će birati zamenike javnih tužilaca. To će biti isključivo u nadležnosti Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT) - rekla je Kuburovićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.