NavMenu

Za prikrivanje počinioca saobraćajnog prekršaja nova kazna 120.000 dinara

Izvor: RTS Petak, 12.01.2018. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju i drastično povećanje pojedinih kazni. Jedna od predloženih odredbi je povećanje kazne u slučaju da ne želite da odate osobu koja je vozila vaše vozilo, a kamera ju je snimila.

U dosadašnjoj praksi vozači su se na razne načine dovijali da izbegnu kaznu, čak su i prijavljivali članove porodice koji imaju dozvolu, a ne voze - ne bi li time smanjili broj kaznenih poena i izbegli zabranu upravljanja vozilom. Novi predlog je da kazna za prikrivanje počinioca bude 120.000 dinara, što je četiri puta više nego sada.

Ukoliko u ovom trenutku želite da zaštitite osobu koja je vozila vaš automobil, a načinila je prekršaj, moći ćete od neke benigne kazne, na primer 2.000 dinara za žutu traku, da dođete do kazne od 36.000 dinara.

Govoreći o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da je važno da kazna pogodi onoga ko je načinio prekršaj, jer je cilj promena njegovog ponašanja.

- Ako kažnjavamo nekoga ko nije načinio prekršaj, to neće pogoditi i promeniti ponašanje onoga ko jeste. Važno je da vlasnici vozila prijave onoga ko je upravljao - ističe Božović.


MUP je pokrenuo i akciju skidanja folija, kako se ne bi vozili potpuno zatamnjeni automobili. U poslednje vreme u servise stiže oko 20 automobila dnevno sa kojih treba skinuti foliju.

- Vozači mogu imati isključivo homologovane folije i uverenje agencije da je to vozilo sa tim folijama prošlo odgovarajuća ispitivanja. Sve druge folije nisu prihvatljive i mogu načiniti problem. Ako se setimo nekih prethodnih vremena, možemo videti da su folije bile problematične zbog takozvanog ogledalskog efekta, što je značajno ugrožavalo bezbednost saobraćaja - rekao je Božović.

RTS je u MUP-u saznao i da spisak sa oko 60 kamera koji kruži u Beogradu nije u funkciji, te da radi samo 14 kamera koje su i do sada radile.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.