NavMenu

Srpski brendovi drugi po popularnosti među uvoznim pivima na tržištu EU

Izvor: Tanjug Utorak, 26.12.2017. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kirill Z/shutterstock.com)Ilustracija
Pivarska industrija u Evropi doživljava renesansu, a taj trend prati i porast proizvodnje "zlatnog napitka" u Srbiji od 5,2% u 2015. i 2016. godini u odnosu na 2014.

Srbija je prošle godine izvezla 1.265 hektolitara piva, od čega polovinu u BiH, zatim u Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Grčku i Crnu Goru, prema podacima Udruženja pivara Srbije.

Pivo iz Srbije čini 13% evropskog uvoza, zbog čega su na tržištu EU, od uvoznih piva izvan bloka, srpski brendovi drugi najpopularniji, iza meksičkih, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostata.

Proizvodnja piva u Evropi ponovo je iznad 40 milijardi litara, prvi put nakon ekonomske krize, jer politike podrške omogućavaju pivarama da nastave da doprinose ukupnoj konkurentnosti i održivom rastu evropske ekonomije, navodi se u saopštenju Udruženja pivara Srbije.

- Čak 2,3 miliona poslova stvorenih od piva u Evropi prema poslednjim merenjima, svedoče o tome kako pivo može stvoriti rast i prosperitet u Evropi u celini - izjavio je predsednik pivara Evrope Pavlos Fotijades na sedmom po redu događaju Pivo služi Evropi, koju organizuje Evropsko udruženje pivara.

Nemačka, Poljska, Španija i Velika Britanija najveći su proizvođači piva u EU, na izvoz otpada petina proizvodnje piva u Uniji, od kojeg jedna trećina napušta Evropu.

Prve tri zemlje za evropske pivare su SAD, Kina i Kanada, ali tokom poslednjih dvadeset godina, evropske pivare su proširile trgovinu pivom na 123 zemlje širom sveta. U 2016. posebno je značajan izvoz piva iz Belgije, Nemačke i Holandije.

Učinak od proizvodnje piva u Evropi iznosi 50 mlrd EUR godišnje, a više od 42 mlrd EUR odlazi na poreske prihode za vlade.

Mali biznis oduvek je bio "veliki" u oblasti piva, pa se tako svake nedelje u Evropi otvori 20 mikro pivara. Širom Evrope sada postoji 8.500 pivara, a 1.000 od njih je pokrenuto samo u proteklih godinu dana.

Udruženje pivara Srbije je krovno udruženje proizvođača piva i slada, čije članice pokrivaju 98% tržišta, i direktno i indirektno zapošljavaju 16.500 ljudi, doprinoseći budžetu Srbije sa više od 226 mil EUR, kroz izdvajanja za akcize, poreze, socijalna davanja i doprinose.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.