NavMenu

Srbija povećala robnu razmenu sa Belgijom - u prvih 8 meseci 2008. vrednost izvezene robe 79 mil USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.10.2008. 09:26
Komentari
Podeli

Srbija je u prvih osam meseci ove godine u Belgiju izvezla robu u vrednosti od oko 79 mil USD, što je za oko 25% više u odnosu na isti period prošle godine.

Srbija je iz Belgije uvezla proizvode u vrednosti od oko 188 mil USD, što je za oko 44% više u odnosu na prošlu godinu.

- Srbija u Belgiju najviše izvozi voće, povrće, tekstil i metale, a iz te zemlje najviše uvozi drumska vozila, plastiku, farmaceutske i hemijske proizvode - istakla je ekonomski ataše Ambasade Kraljevine Belgije An Veronik Mortijer, na seminaru koji je organizovao Odbor PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom i Ambasada Belgije.

Ona je objasnila da je Belgija izvozno orijentisana zemlja u kojoj oko 90% BDP potiče od izvoza, a BDP po glavi stanovnika iznosi oko 35.000 USD.

Na seminaru je predstavljen zajednički projekat Privredne komore Srbije i Privredne komore Flandrije pod nazivom "Plato", koji bi trebalo da počne da se primenjuje početkom sledeće godine.

"Plato" treba da doprinese unapređenju poslovanja malih i srednjih preduzeća, njihovom povezivanju, razmeni iskustava i transferu znanja.

Na seminaru su predstavljene i belgijske kompanije "Immo Industry Group", "Sobrucom" i KBC banka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.