NavMenu

Potrebno unapređenje CEFTA sporazuma - Neiskorišćeni potencijali, zanemaren značaj udruživanja zapadnobalkanske šestorke

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 21.11.2017. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je potrebno unaprediti CEFTA sporazum i da je Vlada Srbije spremna da učini korak više u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora u tom regionu.

Ljajić je u Beogradu na otvaranju CEFTA nedelje rekao da je potrebno rešiti probleme slobodnog protoka ljudi i robe u zemljama CEFTA regiona koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini i dodao da će to biti ključno pitanje tokom skupa koji traje do 24. novembra.

- Pitanje je da li će CEFTA ići u pravcu veće ekonomske integracije ili dalje stagnacije - rekao je on, dodajući da zemlje CEFTA regiona moraju da donesu odluku da li će čekati da politika reši sve probleme ili će tražiti način da pomognu privrednicima.

Naveo je primere da kamioni i dalje na graničnim prelazima čekaju od sedam do 48 sati, a da je u Gruziji prosečno zadržavanje kamiona sedam minuta.

Ljajić je ukazao i da se godišnje izgubi 26 miliona sati zbog čekanja kamiona sa robom na granicama, a da se oko 800 mil EUR plaća za različite vrste usluga na graničnim prelazima, što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda zemalja CEFTA regiona.

On je rekao da je CEFTA napravila ogroman uspeh i da je svaka od zemalja povećala izvoz, konkurentnost i potencijal proizvodnje, kao i produktivnost.

- Duže vreme se, međutim, vrtimo u krug. Svi načelno konstatujemo da želimo da idemo više i dalje, ali nikako da praktično preduzmemo korake koji će uveriti one druge da zaista to želimo - objasnio je Ljajić, ističući i da CEFTA sporazum ni na koji način ne znači alternativu i zamenu za evropski put, jer njega ništa ne može da zameni.

Srpski ministar trgovine je naglasio da se stalno konstatuje da nisu iskorišćeni svi potencijali koje CEFTA omogućava, a da se zanemaruje značaj udruživanja u okviru zapadnobalkanske šestorke.

- Ovde je prekretnica, da li idemo dalje ili ćemo sve da svedemo na klasičan sporazum o slobodnoj trgovini, da svako može kad mu padne na pamet da blokira ovog drugog, uvodi vancarinske barijere, stvara prepreke i uvodi protekcionističke mere zarad kratkoročnih interesa - rekao je on.

- U ovom trenutku nemamo saglasnost za potpisivanje Protokola 6, iako je on u potpunosti usaglašen, kasnimo sa ratifikacijom Protokola 5, nemamo saglasnost za dalje funkcionisanje sekretarijata CEFTE. Status kvo je za nas neprihvatljiv - rekao je Ljajić.


Na potrebu formiranja zajedničkog ekonomskog područja Zapadnog Balkana ukazao je i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež. To, kako je istakao, može značajnije ubrzati privredni rast svih zemalja u regionu.

- Molim vas, u ime pola miliona kompanija u regionu, da budete kreativni - poručio je Čadež istučući da je CEFTA doprinela političkoj stabilnosti u regionu, podigla regionalnu saradnju i trgovinu.

Razmena u regionu povećana je 2,5 puta, sa EU 3,6 puta, dok je malim i srednjim kompanijama CEFTA omogućila izlazak na regionalno tržište, podizanje konkurentnosti, priliv investicija.

- Zemlje regiona su, ipak, i dalje nedovoljno integrisane u globalnu ekonomiju. Ključni razlog je da jedni drugima i dalje, 11 godina kasnije, postavljamo prepreke u praksi dogovorene liberalizacije, ometamo necarinskim barijerama, a najavažnija prepreka je u našim glavama - naglasio je Čadež.

CEFTA nedeljom Srbija završava ovogodišnje predsedavanje tom organizacijom osnovanom decembra 1992. godine, čije su članice Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji UNMIK. Hrvatska je bila članica do pristupanja EU.

Srbija ostvaruje suficit u razmeni sa zemljama članicama te organizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.