NavMenu

Miris i ukus davnina - Čuruška radionica Bombonica čuva slatki zanat od zaborava

Izvor: eKapija Sreda, 25.10.2017. 14:06
Komentari
Podeli
Mirjana Milivojev sa proizvodima iz svoje radioniceMirjana Milivojev sa proizvodima iz svoje radionice
Beč ima Mocart kugle, a Vojvodina svilene Čuruške bombone! Daleko poznat lokalni slatkiš deo je tradicije koja se u porodici Mirjane Milivojev neguje više od veka. Stari način proizvodnje i ukus davnina, nove kupce pridobijaju svakodnevno.

- Naša radionica postoji već punih 120 godina, a radimo na mašinama koje su stare i više od 150. Zato su i bombone koje proizvodimo zadržale miris i ukus davnina - kaže za naš portal Mirjana Milivojev, koja je nakon smrti roditelja bila istrajna u borbi da očuva ovaj zanat. Tako je zajedno sa suprugom i uplovila u preduzetničke vode, a radionica od 2004. posluje kao SZR Bombonica.

Široku paletu proizvoda, grupisali su u tvrde i meke, tj. svilene i dražirane bombone. Tu su i orasnice, žele, kretoš, lizalice, i razni rolati po kojima ih kupci prepoznaju. Prodaju se uglavnom po sajmovima i vašarima, a odnedavno i u prodavnicama.

- Naš posao je vrlo sprecifičan, ne radi se cele godine, tako da koristimo sve manifestacije u toku godine, kako bismo što više radili i zaradili. Želja mi je i da što više mladih uključimo u ovaj posao, da nauče da je zanat nešto što opstaje kroz generacije i nešto što održava porodicu, a porodica je osnov svega.

U proizvodnji SZR Bombonica angažovana je cela porodica, dok u sezoni zapošljavaju i do 5 radnika. Svilena bombona je najtraženiji slatkiš iz čuruške radionice, ali ne zanemaruju ni druge proizvode. Slatkiši se spravljaju po tradicionalnoj recepturi, a sirovinu nabavljaju u beogradskom preduzeću Azelis SRB. Sarađuju i sa kućama koje su u HACCP-u.


Tržište je, kaže naša sagovornica, sve slabije, ali imaju svoje kupce.

- Naši proizvodi su prepoznatljivi, brendirani smo i imamo zaštitni znak starih i umetničkih zanata.

Najveći izazovi u narednom periodu, prema Mirjaninim rečima, biće im dalje plasiranje robe, proces rada i obuka radnika.

- Osim upošljavanja mladih, plan nam je i da se pokažemo na svetskom tržištu, jer otići u Beč i ne kupiti Mocartove kuglice je kao da niste bili u Beču. Isto tako, doći u Vojvodinu, a ne jesti svilene Čuruške bombone, ne računa se da ste bili u Vojvodini.

Mirjana Milivojev jedna je od 24 preduzetnice u ovogodišnjem izboru za nagrade Cvet uspeha za ženu zmaja, koje će Udruženje poslovnih žena 26. oktobra dodeliti jedanaestu godinu zaredom.

I.B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.