NavMenu

Za priznanje prekršaja u sivoj zoni manja kazna - Više od 95% predmeta od 2013. zastarelo

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.10.2017. 12:42
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Zaključivanjem sporazuma o priznanju krivice prekršioci zakona u domenu sive ekonomije moći će da dobiju umanjenje kazne dok će država osigurati efikasnije sankcionisanje, a prekršajni sudovi biće značajno rasterećeni.

Novi institut u početku će se primenjivati na prekršaje koje utvrde Tržišna inspekcija i Inspektorat za rad, saopštio je NALED.

Uvođenje sporazuma o priznanju krivice predložio je NALED i za implementaciju obezbedio donatorsku podršku holandskog Fonda za regionalno partnerstvo. Dvogodišnji projekat daće značajan doprinos realizaciji Sporazuma o saradnji Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i Udruženja sudija prekršajnih sudova koji su u sredu, 18. oktobra 2017. godine, u Palati Srbija potpisali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i predsednik Udruženja Milan Marinović.

- Namera Sporazuma o saradnji i projekta za uvođenje sporazuma o priznanju krivice je da dovedu do efikasnijeg prekršajnog postupka. Poražavajuće su informacije da je više od 95% predmeta iz 2013, 2014. i 2015. zastarelo i to je loše za privredu i demotivišuće za inspektore. Želimo da postupci traju što kraće i dobiju sudski epilog – izjavio je Ružić.

Ministar je istakao i doprinos Evropske banke za obnovu i razvoj koja je podržala NALED i Ministarstvo u formiranju Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji i ocenio da je značajno doprinela unapređenju rada Vladinog tela koje upravlja umrežavanjem i saradnjom inspekcija.

Govoreći o projektu za uvođenje instituta priznanja krivice, savetnica u NALED-u i koordinatorka Vladine Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Dragana Ilić istakla je da je saradnja sudova i inspekcija jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Ona je naglasila da je priznanje krivice dalo značajne rezultate u rešavanju saobraćajnih i carinskih prekršaja i da će ključni efekti biti rasterećenje sudova, sigurnost kažnjavanja, a inspektori će moći da se posvete svom osnovnom poslu, kontroli privrede.

- Institut priznanja krivice potreban nam je i zato što NALED-ova istraživanja pokazuju da postoji veliko nepoverenje u sistem kažnjavanja preduzeća koji posluju u sivoj zoni. Manje od trećine ispitanika smatra da će takvo preduzeće biti otkriveno, 14% misli da će ono biti kažnjeno, a samo 8% da će kazna biti i naplaćena. O nepoverenju svedoči i podatak da 61% privrednika ne bi prijavilo nelojalnog konkurenta, a najčešći razlozi su to što smatraju da je otkrivanje prekršaja isključivo posao države ili ne veruju da bi prijava imala efekta – rekla je Ilić.

Predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Milan Marinović naglasio je da su sudovi pretrpani i da priliv novih predmeta daleko premašuje mesečnu normu sudija dok su rokovi zastarelosti najkraći u Evropi i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.