NavMenu

WMG Advisory počinje obuke za licenciranje procenitelja nekretnina - Uređenje sektora doprinosi stabilizaciji celog finansijskog sistema

Izvor: eKapija Petak, 06.10.2017. 17:36
Komentari
Podeli
(Foto: STUDIO GRAND OUEST/shutterstock.com)
Zakonom o proceniteljima vrednosti nepokretnosti, čija je primena počela od juna ove godine, po prvi put se u Srbiji uređuje profesija procenitelja.

Svi oni koji su se do sada bavili ovom delatnošću, a ne ispunjavaju uslove da se nađu na takozvanoj "nultoj listi", odnosno u postojećem imeniku licenciranih procenitelja na sajtu Ministarstva finansija, od juna 2018. će morati da poseduju državnu licencu, kako bi mogli da nastave da se bave proceniteljskim poslom. Ukoliko potpisnik procene nije licenciran, banka, javni beležnik ili drugi državni organ će imati obavezu da odbije procenu vrednosti nepokretnosti.

Sudski veštaci, ekonomisti, građevinski inženjeri, arhitekte i drugi stručnjaci koji su se bavili poslovima procene vrednosti nepokretnosti već moraju da se odluče za akreditovanog organizatora stručne obuke, kako bi stekli jedan od uslova za polaganje ispita pred Stručnim odborom.

U Srbiji zasad postoje ukupno 4 akreditivana organizatora stručne obuke za procenitelje - dva u Beogradu, i dva u Novom Sadu. Jedan od njih je i WMG Advisory member of WolfMcGill Group, koji 2. novembra u Beogradu pokreće prvu obuku. Nju će, kako kažu u WMG Advisory, voditi 15 eminentnih stručnjaka univerziteta, nosioci RICS-a i profesionalci iz sveta biznisa, a trajaće 153 časa.

- Oni koji prođu obuku i pred organizatorom polože završnu proveru znanja, imaju mogućnost da izađu pred Stručni odbor u jednom od prvih rokova i da na vreme dobiju državnu licencu procenitelja vrednosti nepokretnosti, kako bi sebi obezbedili poslovanje u skladu sa Zakonom - kažu u WMG.

U tom preduzeću ističu značaj novih zakonskih propisa - ova oblast je veoma specifična i bilo je potrebno regulisati nacionalne standarde, etički kodeks, i vrstu stručne osposobljenosti procenitelja nekretnina, kako bi procene vrednosti bile u skladu sa međunarodno priznatim profesionalnim standardima. Osim što je regulisanje profesije procenitelja vrednosti obaveza Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ona u značajnoj meri doprinosi održavanju finansijske stabilnosti bankarskog sektora jedne zemlje i izbegavanju sistemskog rizika, dodaju u WMG.

(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
- Pokazalo se da je dosad nedovoljno regulisana oblast procene vrednosti nekretnina dovela do znatnih precenjivanja i odstupanja u vrednosti kolaterala u postupku izvršenja hipoteke. Nacionalni standardi u ovoj oblasti i i adekvatno obučeni procenitelji doprineće stabilizaciji celokupnog finansijskog sistema u Srbiji - dodaju naši sagovornici.

Akreditovanje organizatora obuke

Proces akreditacije, za organizovanje obuke, je prvenstveno podrazumevao okupljanje stručnog tima predavača, pojašnjavaju u WMG ceo postupak.

- Cilj nam je bio da za svaki od pet modula koji su predviđeni Pravilnikom imamo eksperte u zadatim oblastima: profesore univerziteta, ekonomiste, pravnike, finansijske stručnjake, bankare, i naravno procenitelje koji su nosioci međunarodno priznatih sertifikata u oblastima procene, kao što je, na primer, RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors). Naši predavači predstavljaju izvanredan spoj teorije i prakse.

Literatura koja prati program je savremena i usklađena je sa očekivanjima kandidata, međunarodnog tržišta, lokalnog tržišta i očekivanjima države.

- Polaznici pohađaju 153 časa pre nego što izađu na završnu proveru znanja pred našom komisijom. Nakon svakog modula se radi provera znanja, kako bi i polaznici i predavači mogli da uoče napredak, odnosno da uoče šta bi još moglo dodatno unaprediti. Predavači i kandidati imaju partnerski odnos. WMG Advisory, kao organizator obuke, sa svojim saradnicima ima posvedočeno veliko i dragoceno iskustvo u poslovima procena nepokretnosti i zbog toga veoma dobro znamo šta je to što će posebno biti od korisiti kandidatima tokom osnovne obuke - kažu u ovoj kompaniji, podsećajući da su osim za osnovu, akreditovani i za kontinuiranu edukaciju procenitelja nepokretnosti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Finansije

Kako bi trgovinski sukob EU i Kine uticao na Srbiju i šta bismo mogli da izgubimo?

U narednih mesec dana očekuje se da Evropska komisija objavi nalaze istrage o kineskim subvencijama za električna vozila (EV) koju je pokrenula u septembru prošle godine, a rezultat bi mogle da budu i kompenzacione carine na električna vozila iz Kine. U eventualnom trgovinskom ratu EU i Kine, Srbija bi mogla da izvuče deblji kraj, kaže za eKapiju koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić. Naime, predsednica Evropske komisije

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.