NavMenu

Bazen, biblioteka, stoni fudbal na poslu - Novi koncept uređenja kancelarijskog prostora briše liniju između rada i stanovanja

Izvor: eKapija Utorak, 03.10.2017. 07:36
Komentari
Podeli
(Foto: motorangel/shutterstock.com)
Neformalno radno okruženje, sobe za rekreaciju i zabavu, biblioteke, pa čak i bazeni, kreiraju novi koncept uređenja poslovnog prostora koji se već uveliko odomaćio i u Srbiji. Razlog tome je što se filozofija poslovanja menja, stremi se većoj kreativnosti i efikasnosti, ali i brisanju granice između poslovnog i privatnog segmenta života.

U ovom okruženju najviše rade IT i kreativna industrija, pa se postavlja pitanje da li je novi koncept rada zaista doprinosi boljim rezultatima ili je u pitanju samo podilaženje deficitarnoj radnoj snazi.

Dr Milena Kordić, docent Arhitektonskog fakulteta, smatra da prostori neformalnijeg uređenja podstiču kreativno ponašanje – ohrabruju korisnika da učestvuje, da se pita i da doprinese.

- Sigurno je bolje da se zaposleni oseća prijatno i slobodno u radnom prostoru, ali sa druge strane to je i trik kojim se zaposleni zadržava duže na svom radnom mestu. U IT industriji posao sve manje zavisi od formalnog radnog prostora ili kancelarije. Poslovi se mogu raditi od kuće ili sa bilo koje destinacije. Brisanje suprotnosti između rada i stanovanja je važna tema uređenja enterijera danas.

Ona navodi da je potraga za balansom u karakteru određenog prostora, između rada i stanovanja, veoma izazovna i inspirativna.

- Ideja da svaki prostor nije do kraja tipološki određen, da u svakom stanovanju može biti pomalo rada i u svakom radnom prostoru pomalo stanovanja. Takav pristup može unaprediti način upotrebe prostora i naš odnos prema tim aktivnostima – kaže Kordić.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Španska kompanija ACTIU je brisanje linije između rada i stanovanja nazvala "Cool Working". U pitanju je novi način razmišljanja. Koncept uređenja radnog prostora kreiran je sa jednim zadatkom: da se obezbedi da vreme koje provodimo na radnom mestu postane produžetak našeg doma tako što će nam obezbediti identičan komfor i povećati našu aktivnost i motivaciju. Sve to uz tvrdnju da efikasnost i produktivnost zavise direktno od toga koliko smo zadovoljni našim radnim okruženjem.

Iz kompanije ManpowerGroup Srbija, koja se bavi ljudskim resursima, kažu da je za pozitivan uticaj na kreativnost i produktivnost neophodno pažljivo dizajniranje i negovanje prostora, uz osluškivanje potreba zaposlenih.

- Radno okruženje u kojem preovlađuju vedre boje, svetle i provetrene prostorije, sa laganom muzikom, gotovo uvek pozitivno utiče na zaposlene, dok su neki faktori kompleksniji. Primer su sve aktuelniji "hub-ovi" i "hot desking" prostori čija je svrha omogućavanje zaposlenima da u svakom trenutku mogu napraviti pauzu od ekrana, razmišljanja, ali i međusobno povezivanje i razmena ideja, što je izuzetno važno u kreativnoj industriji – kaže Nevena Trmčić,HR konsultant u kompaniji ManpowerGroup Srbija.

Pored navedenih prednosti, upozorava Trmčić, ovaj pristup za neke ljude može biti previše napadan, jer promoviše neprestanu interakciju i nameće ljudima da konstantno budu upućeni jedni na druge, pa u ovakvim situacijama rešenje može biti chill out zona, u kojoj unošenjem drugačijeg sadržaja zaposleni resetuju radni dan nastavljajući ga sa dodatnim elanom.

Ona ističe da ulaganje u ergonomsku opremu povećavaju fizičko blagostanje zaposlenih, a time utiče na svest da kompanija brine o njima jačajući i korporativnu kulturu.

- Ovakva ulaganja doprinose kompaniji uštedom resursa - smanjenja apsentizma, ali podstiču i efikasnost rada, povećavajući elan i zalaganje zaposlenih – dodaje Trmčić.

Iako je nesumnjivo da su zaposleni produktivniji kada osete da su njihove potrebe za benefitima zadovoljene, a i istraživanja potvrđuju navedeno, ipak, postavlja se pitanje: koje su potrebe targetiranih zaposlenih?

- Pružanje benefita koje zaposleni ne vide kao značajnu prednost, predstavljaju nepotreban trošak za kompaniju i u tom smislu njen zadatak jeste da prepozna ove potrebe i omogući da se adekvatno zadovolje. Podrazumeva se da su ovakve potrebe individualne, ali na IT tržištu neki benefiti, kao što su privatno zdravstveno osiguranje, fleksibilno radno vreme, sobe za zabavu itd. predstavljaju neminovnost i kandidati ih apriori podrazumevaju prilikom angažovanja, pa stoga kompanije moraju pratiti ovakve trendove kako bi ostale konkurentne. Jedini ispravan pristup jeste personalizacija sistema benefita i velika fleksibilnost u primeni novih praksi, koje su u skladu sa ciljevima konkretne kompanije i razvoja njenih zaposlenih - istiće Nevena Trmčić.

Kućna kancelarija

I domaći proizvođači nameštaja i te kako prate trendove. Kompanija Ktitor je u svoj asortiman uvrstila program Home office, takozvanu kućnu kancelariju, nameštaj modernog i svedenog dizajna koji se lako uklapa u svaki ambijent.

Kompletan sadžaj Enterijer - Brzo i jednostavno do kvalitetnog i udobnog prostora možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.