Izvor: eKapija | Ponedeljak, 11.09.2017.| 13:35

Srbija uvozi soju iz Hrvatske i Rumunije - Za tonu oko 340 EUR

(Foto: Eaks 1979/shutterstock.com )
Najveće prerađivačke kompanije u Srbiji i trgovci poljoprivrednom robom počeli su da uvoze veće količine soje iz okolnih zemalja, a ugovorile su i uvoz suncokreta, saznaje Agrosmart.

Suša je uzela danak na vojvođanskim poljima i sada kada se skidaju usevi jasno je da je soja značajno stradala. Veliki je deficit na našem tržištu, pa su se uljare i druge firme iz ove branše okrenule uvozu.

Prema informacijama Agrosmarta, soju iz Rumunije i Hrvatske uvoznici plaćaju 330 – 340 EUR po toni, a moguće je da će je dovoziti i iz Ukrajine. Na domaćim berzama trenutno je soja znatno skuplja – oko 48 dinara kilogram. Očekuje se da će se u narednom period kretati oko 400 EUR po toni, ako tu cenu ne obori roba iz uvoza.

Kako se podseća, svetske cene nisu visoke kao naše pa je čak na čikaškoj berzi zabeležena i ona od 290 EUR. U Srbiji je soja skupa zbog suše, koja u okruženju ipak nije bila tako katastrofalna kao na vojvođanskim njivama. Procenjuje se manjak od 100.000 do 150.000 tona na tržištu Srbije.

Pored soje, uljare su, prema saznanjima Agrosmarta, ugovorile i određene količine suncokreta po ceni od 300 EUR u dunavskim lukama, što je približno našim cenama.

Inače, rod soje je upola manji nego prošlogodišnji, a kod suncokreta se očekuje pad od desetak odsto. U Bačkoj i Sremu dosadašnji rezultati žetve nisu ohrabrujući. Kako kažu zaduženi za poljoprivredu u Opštini Bačka Palanka, prinosi se kreću od 1.200 do najviše 1.600 kilograma po hektaru. Prema podacima PSS-a Sremska Mitrovica, do sada je najveći prinos soje u Sremu iznosio 1,5 tonu po katastarskom jutru.

Kod kukuruza je situacija specifična – em je mali rod, em velike potražnje nema. Cene izvan Srbije su niže od domaćih pa je izvoz gotovo nemoguć, piše Agrosmart.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.