NavMenu

Počela probna proizvodnja u fabrici municije u Uzićima - Vrednost investicije 91 mil EUR, posao za 255 ljudi

Izvor: RTS Subota, 01.07.2017. 13:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)Ilustracija
U mestu Uzići kod Požege, u subotu, 1. jula 2017. godine, počela je probna proizvodnja u Fabrici streljačke municije i opreme. To je prva nova fabrika namenske industrije u Srbiji u poslednjih 50 godina, koja po završetku prve faze izgradnje zapošljava 255 ljudi, a proizvodni program je municija kalibra 7,62x39 milimetara i 9x9 milimetara.

Kapacitet proizvodnje je po 51,5 miliona komada malokalibarske i velikokalibarske municije, a vrednost proizvodnje je 26 mil EUR na godišnjem nivou.

U prvoj fazi ima 19 objekata bruto površine 9.000 kvadratnih metara sa kompletnom infrastrukturom.

- Sve što napravimo u srpskoj odbrambenoj industriji unapred je prodato - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prisustvovao početku probne proizvodnje.

On je istakao da očekuje da će izvoz namenske industrije Srbije 2020. godine premašiti milijardu evra godišnje.

U fabrici u Uzićima nalazi se deo opreme iz Belgije, a Vučić je najavio da će se do kraja godine instalirati još opreme, za sve vrste municije malog kalibra.

Izgradnja fabrike počela je u aprilu 2016. godine, a investitor je firma Borbeni složeni sistem, deo Jugoimport SDPR-a.

Po završetku druge faze, do 2020. godine, fabrika će povećati broj zaposlenih na 470 radnika, a proizvodiće i municiju kalibra 12,7 milimetara. Ukupna investiciona vrednost kompletnog projekta je 91 mil EUR.

Početku proizvodnje u Uzićima prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.