NavMenu

Tokom leta planirano spajanje lukova Žeželjevog mosta - Vrednost projekta dostigla 53 mil EUR

Izvor: Novosti Ponedeljak, 19.06.2017. 09:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Posle gotovo sedam godina od potpisivanja ugovora o izgradnji novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu i skoro dve decenije od njegovog rušenja 1999. godine, konačno će biti izgrađen novi objekat, izuzetno važna tačka na evropskom saobraćajnom Koridoru 10. Već tokom leta, prema najavama, očekuje se spajanje lukova na centralnom stubu, a vozovi bi novom trasom mogli da saobraćaju od druge polovine novembra.

Da otvaranje novog drumsko-železničkog mosta možemo da očekujemo uoči prvih zimskih dana, ukoliko se ne ispreči viša sila poput ekstremnog vodostaja Dunava, potvrđeno je nedavno prilikom posete gradilištu Johanesa Hana, evropskog komesara za pregovore o proširenju EU. On je tada naglasio veliki značaj mosta za čitavu Evropu i naveo da je ukupna vrednost projekta dostigla 53 mil EUR, od čega je 34,5 mil EUR udeo EU.

O početku izgradnje novog Žeželjevog mosta predstavnici naše zemlje pregovarali su sa EU više od decenije. Napokon je u januaru 2011. godine potpisan ugovor prema kojem je vrednost radova utvrđena na 45,3 mil EUR, ali je u narednih pet godina, na zahtev izvođača radova, špansko-italijanskog konzorcijuma AZVI-TADEI, taj iznos povećan na 48,3 mil EUR zbog dodatnih neplaniranih poslova na čišćenju korita reke od ostataka srušenog mosta, kao i drugih radova.

Iako je ugovorom bilo predviđeno da radovi, započeti u aprilu 2012. godine, budu završeni u novembru 2013, taj, kao i dodatni rokovi izgradnje probijani su nekoliko puta. Razlozi za to odugovlačenje poslova bili su uglavnom tehnički i finansijski, povremeno su graditelje ometali vremenski uslovi, ali je bilo i političkih nesuglasica, jer o pojedinostima realizacije tog projekta poprilično dugo nisu mogli da nađu zajednički jezik predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti.


- Na inicijativu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u prethodne dve i po godine rešeni su svi problemi koji su kočili projekat, a koji su se odnosili na rad izvođača i nedostatke u idejnom projektu na osnovu kojih su ugovarani radovi - navode za Novosti nadležni u ovom ministarstvu.

U resornom ministarstvu podsećaju da su od maja 2015. potpisana tri aneksa na ugovor o izgradnji Žeželjevog mosta, prema kojima je rešeno pitanje plaćanja dodatnih radova i otklonjeni drugi problemi, a 21. novembar 2017. godine je definisan kao konačni rok za završetak radova.

Podizvođači

Uz konzorcijum AZVI u izgradnji Žeželjevog mosta učestvovalo je više od 20 firmi iz Srbije. Investitor projekta je Infrastruktura Železnice Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.