NavMenu

Sremska vodenica postaje turistička atrakcija - Tradicija, hrana i vino na jednom mestu

Izvor: RTS Četvrtak, 15.06.2017. 12:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Davidovich/shutterstock.com)Ilustracija
U sremskom selu Rivici u opštini Ruma nalazi se jedna od najstarijih vodenica u Srbiji i jedina u Vojvodini koja datira iz 1763. godine. Posle niza godina, sadašnji vlasnici žele da joj udahnu novi život u nameri da uskoro postane i lepo mesto za dolazak turista.

Skrivena u ataru Jazavac kod Borkovačkog potoka, na terenu gde sremska ravnica prelazi u padine Fruške gore, vodenica u Rivici dar je čoveka i prirode. Njen točak odavno se ne čuje, jer su poslednji vodeničari - deda Đura i njegova žena Klara prestali da melju žito pre više od tri decenije.

Novi vlasnici otkupili su vodenicu, ali i veliki kompleks zemljišta od 25 hektara do Borkovačkog jezera.

- Kad smo je kupili, pre pet godina, bila je u dosta devastiranom stanju. Ova vodenica je spomenik kulture Republike Srbije i zaštićena je kao takva, pa smo sve što smo radili na rekonstrukciji radili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici - kaže Nebojša Vlahović, vlasnik vodenice u Rivici.

Vlahovići osim ovog kompleksa imaju i vinograde i voće na 40 hektara. U okviru imanja napravili su vinariju i destileriju za rakiju, pa se u ovoj oazi mira mogu probati i domaća pića.

- Počeli smo proizvodnju vina i za sada smo zadovoljni kako to prolazi kod publike. Što se tiče voća, proizvodimo krušku i ostale sorte koje možemo da prerađujemo - kaže Nebojša Vlahović.

Da vodenica oživi, a ovo mesto bude privlačno za turiste, pomaže i lokalna samouprava.

- Kada je sve počelo, pre dve godine, to je bio atarski put i nije moglo da se priđe od prašine. Sada je malo bolje, uspeli smo da odradimo grebani asfalt i kamen, ali to nije dovoljno - kaže Stevan Kazimirović, predsednik opštine Ruma.

Da je vodenica ponos sela saglasni su i meštani, a želja vlasnika je da postane odmorište za putnike namernike sa pričom o tradiciji, domaćim vinima i hranom po kojoj je Srem nadaleko čuven.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Nova privredna zona u Prokuplju sprema se za investitore - Počela gradnja trafostanice

U privrednoj zoni u Prokuplju počela je izgradnja trafostanice TS35/10kV "Prokuplje 5", snage 2×8 MVA. Investitor i finansijer je Elektrodistribucija Srbije, a vrednost je 274 miliona dinara, bez PDV-a. Rok za završetak ovih radova, sa tehničkim pregledom i ishodovanjem upotrebne dozvole, je 9. jul 2025. godine. - Industrijska zona u Prokuplju i zvanično je u registru republičke Razvojne agencije i sada su na potezu potencijalni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.