NavMenu

CRH Srbija - Pretvaranje otpada u alternativno gorivo definisanog kvaliteta

Izvor: eKapija Utorak, 13.06.2017. 07:16
Komentari
Podeli
CRH je vodeća internacionalna grupa u oblasti građevinskih materijala, koja zapošljava 87.000 ljudi na blizu 3.800 operativnih lokacija u 31 zemlji širom sveta. Cementara CRH Srbija smeštena je u centralnoj Srbiji, u selu Popovac, blizu Paraćina, 170 km južno od Beograda. Godišnji kapaciteti cementare su 1.350.000 tona cementa i veziva.

Sa dve fabrike betona blizu Beograda, u Krnjači i Dobanovcima, CRH Srbija je prisutna i na tržištu gotovog betona, a flota od 15 brodova eksploatiše, transportuje i prodaje pesak i šljunak različitih frakcija širom Srbije.

Poseban sektor u CRH Srbiji ima dugogodišnje iskustvo u tretmanu i proizvodnji alternativnih goriva iz sortiranog komunalnog otpada. CRH Srbija je počela da radi sa otpadnim gumama 2008, a od 2010. godine se bavi i tretmanom čvrstog neopasnog otpada.

Čvrst neopasni otpad koji se tretira u postrojenju kompanije se prikuplja na tržištu Srbije. Sakuplja se samo odgovarajuća vrsta otpada, analizira u laboratoriji kompanije i predtretmanom u postojenju dobija se alternativno gorivo definisanog kvaliteta koje se može koristiti.

Vodi se računa o kvalitetu, i samo se one vrste otpada koje svojim karakteristikama ne mogu uticati na proces proizvodnje cementa i finalni prozvod - cement - koriste kao alternativno gorivo. U peći se obezbeđuje kompletno termičko uništenje uz ponovnu upotrebu energije i mineralnih komponenti čime se štede prirodni resursi i ozonski omotač, jer se ugalj supstituiše nečim što bi se raspalo posle izvesnog vremenskog perioda.

Bez ovakvog tretmana, otpad bi ostao na deponijama koje nisu sanitarne, tako da bi jedino mogao da istrune. Još jedna korist jeste da nema generisanja nikakvog dodatnog otpada tokom ovog procesa. Kako bi se otpad koji nema svoj put u recikliranju ponovo upotrebio i koprocesuirao, postoji saradnja kompanije sa reciklažnom industrijom.

Koje se vrste otpada koriste?

Kada se govori o tipu otpada koji se tretira, postoje 3 glavna toka otpada koji se koriste u postrojenju CRH kompanije za predtretman čvrstog neopasnog otpada.

Prvi tok je sortirani komunalni otpad koji se stvara u najbližoj okolini. Nakon izvršene analize, ta vrsta otpada se usitni i energetski iskoristi, tako da se oko 40% otpada koji se nalazi u običnom kontejneru u gradovima/selima može iskoristiti kao gorivo.

Drugi tok predstavlja industrijski otpad, odnosno nereciklabilni papir, škart u proizvodnji ambalaže, kao i tekstil iz proizvodnje tekstila.

Treći tok jeste otpad iz reciklažne industrije koji nastaje u procesima reciklaže – nereciklabilna plastika, poliuretanska pena. Nakon usitnjavanja sav otpad postaje SRF (Solid Recoved Fuel - čvrsto obnovljivo gorivo).

Sortirani komunalni otpad u budućnosti će činiti glavni tok otpada koji se koristi u proizvodnji alternativnog goriva.

Razvojem reciklažne industrije ide se u smeru povećanja broja sortiranih stanica komunalnog otpada i promene sistema sakupljanja. Potrebno je zakonom usmeriti da domaćinstva sortiraju otpad prvenstveno odvajanjem reciklabilnog od nereciklabilnog otpada. Ovom selekcijom reciklažna industrija bi dobila više sirovina za svoju proizvodnju, a samim tim i kompanije više kvalitetnog otpada za koprocesuiranje.

Kako rešiti problem tretmana otpada u Srbiji?

Postrojenje za predtretman otpadaPostrojenje za predtretman otpada
U Srbiji se generiše blizu 8 miliona tona otpada godišnje, od čega je oko 2,7 miliona komunalnog otpada. Kako sam otpad u kontejneru nije spreman odmah za reciklažu, potrebno je da se investira u sortiranje otpada. Najbolje rešenje jeste da se ulaže u sortiranje u samim domaćinstvima, kao i u infrastrukturu za upravljanje otpadom.

Jedini način da se iskoriste velike količine otpada je taj da se on energetski iskoristi. Energetsko iskorištenje otpada je normalna pojava u zapadnoj Evropi.

Nasuprot tome, južna Evropa nema postrojenja za dobijanje energije od otpada jer su potrebne velike investicije, a i cena zbrinjavanja u tim postrojenjima je veoma visoka.

Zbog ove činjenice cementna industrija sa svojim velikim potencijalom može značajno da utiče na smanjivanje deponovanih količina otpada uz minimalan trošak. Cementna industrija u Srbiji može da zbrine oko 350.000 tona otpada godišnje, i zato je postala vidljiva kao rešenje za upravljanje otpadom i za državu i za stručnu javnost.

Cilj CRH kompanije je da nastavi saradnju sa firmama i udruženjima koje se bave upravljanjem otpadom, kako bi se pozicionirala kao partner od poverenja koji uvek pronalazi optimalna rešenja.

Kompletan sadžaj Tematskog biltena: Kreiranje nove vrednosti - reciklaža, obnovljiva energija, ekologija možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.