NavMenu

Na šta sve treba da obratite pažnju kada koristite bankomat?

Izvor: N1 Nedelja, 21.05.2017. 17:05
Komentari
Podeli
(Foto: Roman Dementyev/shutterstock.com)
Ako primetite nešto sumnjivo na bankomatu na kojem želite da podignite novac, nikako ga ne koristite, već obavestite banku o tome, savetuje Devica Kulundžić, rukovoditeljka Odseka za sprečavanje zloupotreba platnim karticama i rešavanje reklamacija Raiffeisen banka.

Svakog vikenda u aprilu četvorica bugarskih državljana pljačkali su ljude koji su Beogradu podizali novac sa bankomata jedne banke. Oni su na bankomate postavljali tzv. "skimere", skidali podatke sa kartica klijenata, zatim vraćali u Bugarsku, tamo izrađivali nove falsifikovane kartice sa zloupotrebljenim podacima, vraćali se ponovo u Beograd i dizali novac za sebe.

Beogradska policija uspela je da uđe u trag ovoj grupi, dvojica osumnjičenih je uhapšena, a dvojica su uspela da pobegnu. Pljačka se nastavila i ovog meseca, samo što su sada pljačkaši, umesto sa bankomata u Srbiji, sa Balija podizali novac sa tuđih bankovnih računa.

Devica Kulundžić objašnjava da su "skimeri" uređaju koji se ostaljaju na bankomatu i koji snimaju PIN koji korisnik unosi i preuzimaju podatke sa magnetne trake kartice koje kasnije nanose na falsifikovane kartice.

Ona korisnicima poručuje da ako primete bilo šta sumnjivo na bankomatu sa kojeg žele da podignu novac, odmah obaveste kol-centar banke čiji je bankomat, i da taj aparat ne kosite.

- Ako primetite da se neki deo pomera ili da ne možete da ubacite karticu, ako vam tastatura ne izgleda stabilno ili ima tragova lepka, onda nešto nije u redu i najbolje je da ne koristite taj bankomat - saveruje ona.

Kulundžić ipak ističe da banke ulažu velika sredstva u zaštitu bankomata, postavljanje "antiskiming" uređaja i instalaciju zaštitnog softver. Srbija je, kako kaže, u dobroj poziciji u odnosu na region kada je u pitanju zaštita klijenata, ali dodaje i da kriminalne grupe stalno prate razvoj zaštitne tehnologije, te su banke stalno "u trci sa njima".

Dodatne mere zaštite koje klijenti mogu da preduzmu sa svoje strane, jesu na prvom mestu da se kartica i pin ne drža zajedno na istom mestu. Zatim, kako kaže, da se koriste bankomati na osvetljenim i prometnim mestima, u okvitu ekspozitura banke. Takođe, poželjno je rukom zaštititi tastaturu dok se unosi pin, jer se samim tim blokira kamera na eventualnom "skiming" uređaju, odnosno blokira se snimanje pina, objašnjava Kulundžić.

Podseća i da gotovo sve banka imaju SMS obaveštenja o transakcijama, i da je preporuka klijentima da obrate pažnju na svaku poruku od banke i da, ako primete nepoznatu transakciju, odmah obaveste banku i kartica će momentalno biti blokirana.

Ukoliko se šteta ipak dogodi, banka će učiniti sve da nadoknadi klijenta u celosti, iako zakon u određenim slučajevima podrazumeva da deo štete snosi i sam korisnik, objašnjava Kulundžić.

"Skiming" se, ukoliko se dogodi, utvrđuje u roku od nekoliko sati, dodaje ona.

Ističe i da "skiming" uređaji ne mogu da skidaju podatke sa kartica sa čipom, i da je od uvođenja čipa, pad takvih prevara primetan.

- Mali su regioni koji ne pokrivaju ovaj modul, nadam se da će ove prevare time biti iskorenjene - kaže Devica Kulundžić.

Dodaje i da u Srbiji nisu zabeleženi hakerski napadi na bankomate i da postoje softverska rešenja koja sprečavaju takve intervencije, odnosno da bilo kakav pokušaj upada rezultira automatskim prekidom rada bankomata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

A1 Srbija preuzima kompaniju Conexio Metro

Kompanija A1 Srbija je najavila preuzimanje 100% udela kompanije Conexio Metro. Zaključak transakcije zavisi od odobrenja relevantnih nadležnih organa. Ovim preuzimanjem A1 Srbija će steći 300 kilometara optičkih kablova, što će omogućiti pristup više od 42.000 domaćinstava, pretežno na Novom Beogradu, saopštavaju iz kompanije. Cilj A1 Srbije je da do 2025. godine počne sa pružanjem usluga na sopstvenoj optičkoj mreži, a ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.