NavMenu

Kakvo iznenađenje - posetite Kanjon reke Gradac

Izvor: eKapija Nedelja, 15.06.2008. 14:33
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
(Etno domaćinstvo Brankovića, vodenica-restoran)

Članovi Srpske Asocijacije Menadžera (www.sam.org.yu) su sebi i svojim prijateljima priredili još jedno divno putovanje i po ko zna koji put otkrili koliko lepota možete otkriti i doživeti na jedan i po sat putovanja od Beograda. Sišli su odličnim Mercedes Sprinter midibusevima firme Strela Obrenovac u klisuru reke Gradac, za koju ekolozi kažu da je najčistija reka u zemlji, koja predstavlja poslednje stanište vidri u Evropi.

Gradac je tu, blizu Beograda, rečica koja se u reku Kolubaru uliva u centru Valjeva. A samo koji kilometer dalje od Valjeva, nestaju urbane, gradske slike i ulazi se u divljinu, koja ne plaši, već očarava.

(Foto: ekapija.com)
(roštilj i ustava gde se uzgajaju pastrmke)

Nekoliko atrakcija Vas tamo čeka, tu su, naravno, manastiri Lelić i Ćelije, a za potpuni antistress, kako to SAM-ovci zovu, još kako preporučujemo Etno ekološko domaćinstvo “Skok po skok” koje vodi Vladan Branković, gde tri generacije Brankovića zajedno rade nudeći gostima gostroprimstvo, dobru hranu i nesvakidašnja iznenađenja.

Ovo ekološko domaćinstvo nalazi se u neposrednoj blizini manastira Ćelije. Do njega se dolazi kolima ili midibusevima, a poslednjih 200 metara spuštaćete se peške putem koji Saša Branković, Vladanov sin, svakog dana prolazi, vozeći svoje ćerkice u školu i obdanište u Valjevo, dokazujući da je Lada Niva fantastično rešenje za ovakve lokacije.

(Foto: ekapija.com)
(gibanica, kozji sir, kajmak, pogača, domaće vino, pastrmka, meso... SAM-ovci u akciji)

Potom sledi još jedna atrakcija, sa malo adrenalina, jer je jedini način za prelazak reke Gradac bavan od položenih brvana, sa sajlom za balansiranje (drugo rešenje je pešačenje kroz reku, što nije preporučljivo do vrelih julsko-avgustovskih dana).

(adrenalinska tura)

A sa druge strane, opšti mir i doborodšlica. Sve odiše harmonijom, šarplaninac Ruža je umiljata kao maca, mace su bezbrižne pored Ruže, kokoške su tu da uđu posle Vas I počiste pod od mrva, kozice rade svoj zadatak da bi Vi jeli fantastični kozji sir, Brankovići sve to pripremaju i vrlo prijatno i nenametljivo brinu o svojim gostima.

(prelepa rečica Gradac)

Restoran-vodenica je centralno mesto ovog rta na reci Gradac, ali će uskoro tu biti završeni i vajati tako da ćete kod Brankovića moći i da prespavate. Trenutno, možete spavati u mrežama za dremanje pored reke, ali to spada u popodnevnu ponudu, a noćna se u ovom obliku ne preporučuje.

(antistress ležaljka)

Kozji sir im je fantastičan, roštilj takođe, a pastrmke, koje plivaju u jazu ispod vodenice su na roštilju – naučnofantastične.

Brankovići, samo tako nastavite ! (Pozovite ih na 014 244 860 ili 062 72 18 927 i proverite zašto su SAM-ovci bili oduševljeni)

(prvi vajat već čeka goste)

Svratite potom do ženskog manastira Ćelije, zadužbine kralja Dragutina iz 14. veka, a ako budete imali sreće, čućete jedan od najkvalitetnijih ženskih crkvenih horova pravoslavlja. Ispred ulaza videćete kako se gradi crkva koju je svojim testamentom inicirao doktor Ava Justin Popović, jedan od nekadašnjih igumana manastira Ćelije.

(ulaz u manastir Ćelije)

Svoj duhovni razvoj ovde je započeo i sveti Nikolaj Velimirović, nekadašnji vladika žički i ohridski, koji je rođen je u selu Lelići, iznad same klisure. Pre desetak godina njegove mošti su iz Amerike prenete u rodni kraj, u njegovu zadužbinu, manastir Lelić, koga danas sa velikom energijom i ljubavlju vodi otac Grigorije, mladi čovek koga treba upoznati. Iznenadiće Vas šta su monasi ovog manastira uradili, šta planiraju, kakav med prave, kako sa puno ljubavi i vere brinu i grade ovaj kompleks.

Preporuka putnika, članova Srpske Asocijacije Menadžera – pođite na ovaj put, povedite sa sobom one koje volite i poklonite sebi i dragim ljudima nesvakidašnje iznenađenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.