NavMenu

Srbija dobija Nacionalnu akademiju za obuku državnih službenika?

Izvor: Južne vesti Utorak, 09.05.2017. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Ubuduće bi zaposleni u gradskim i državnim službama mogli da se obučavaju na Nacionalnoj akademiji za državne službenike, a kako kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na ovaj način građani bi imali efikasnije i profesionalnije usluge. Ipak, u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju kažu da je ovakva ideja u suprotnosti sa strategijom reforme sistema javne uprave.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o Akademiji održana je i u Nišu, gde je sekretar Ministarstva državne uprave Željko Ožegović kazao da je ovakva krovna ustanova za stručno usavršavanje kadrova u državnoj službi, ideja koja postoji već duže vreme, ali se realizuje sada kao vrlo važna u procesu evrointegracija.

- U Francuskoj imaju državnu školu koja je poznata, i u Poljskoj je ustaovljena takva škola kao i u drugim zemljama. I ovde je postojala i ranije takva ideja, ali do sada nije relizovana. Sada smo u važnom momentu kada se otvaraju poglavlja za pristup EU i nama su potrebni kvalitetni kadrovi, kako bismo i pravno i ekonomski naš sistem prilagodili sistemu Evropske unije - kazao je Ožegović.

Ipak, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da je usvajanje Zakona o Nacionalnoj akademiji suprotno strategiji reforme državne uprave koja je usvojena 2015. godine. Kao razlog ističe princip decentralizacije koji strategija podrazumeva, što u slučaju formiranja Akademije, smatra, neće biti ispoštovano.

Problematično je i to što službe za obuku kadrova već postoje pri Stalnoj konferenciji gradova i opština, Kancelariji za evropske integracije, a dodaje, postoji i državna Služba za upravljanje kadrovima, koja organizuje obuke.

- Sad odjednom imamo potpuno novo telo koje se pojavljuje i preuzima deo odgovornosti i nejasno je kakve su njegove ingerencije, kako će se preklapati funkcije sa drugim telima. Pritom biće u Beogradu, daleko od ostalih delova Srbije - kaže Dašić.

On dodaje da bi bolja ideja bila da državne i lokalne službenike obučavaju univerzitetski centri, kojih ima u sva 4 regiona zemlje.

S druge strane, sekretar Ožegović kaže da će Akademija svakako akreditovati lokalne službe i Stalnu konferenciju gradova i opština za obavljanje ovog posla. On nije mogao da precizira kakva će organizacija rada Akademije biti, rekavši da je sve još u fazi planiranja.

- Uspostaviće se sigurno sistem akreditacije. Imamo 170 lokalnih samouprava, više od 28.000 službenika u državnoj upravi i više stotina hiljada u javnim službama. Većina njih će biti obuhvaćeni ovim sistemom i nemoguće će biti da svi prođu kroz Akademiju, pa će biti neophodno da se kroz akreditaciju ovaj posao poveri lokalnim samoupravama - kazao je Ožegović.

On je dodao da će kadrovi u Akademiji biti oni koji se bave ljudskim resursima, kao i da će svi službenici, i na nivou države i na lokalu, moći da je pohađaju. Podsetio je i na nedavno usvojen Zakon o državnim službenicima, koji je "prepoznao i ljude koji rade u lokalnim administracijama".

Iz ministarstva nisu precizirali koliko bi još zaposlenih trebalo da ode iz javne službe zbog racionalizacije, ali su kazali da su u toku analize koje obavljaju sa Svetskom bankom, sa "posebnim fokusom na ministarstvima i javnim službama koje imaju najviše zaposlenih".

Iz javne službe nije otišlo 70 i više hiljada kako se govorilo, negde oko 24.000 ljudi je otišlo dobrovoljno, uz otpremnine ili je potražilo drugi posao, a najviše njih otišlo je u penziju. To je bio stimulativan proces i zaista se nije ništa radilo preko kolena, jer nismo hteli da narušimo princip pružanja dobrih usluga uprkos racionalizaciji - ističe Ožegović.

On je dodao da će Nacionalnu akademiju za obuku državnih službenika, čije je formiranje u planu u okviru reforme, finansirati Republika, ali da će deo para obezbediti i Savet Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Glavna autobuska stanica u Beogradu seli se na novu lokaciju 29. septembra - Ovako će izgledati kada bude završena (FOTO)

Nakon više od pola veka Beogradska autobuska stanica menja lokaciju. Od 29. septembra svi autobusi biće preusmereni u Blok 42 na Novom Beogradu. Sam proces prebacivanja na novu lokaciju pažljivo je osmišljen, sve će se obaviti u jednom danu što će osigurati da tranzicija prođe glatko, bez komplikacija za putnike i korisnike stanice, navedeno je u saopštenju. Nova stanica se nalazi u srcu Novog Beograda, na strateški pozicioniranoj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.