NavMenu

U Srbiji se godišnje proizvede 2,6 miliona boca vina sa geografskim poreklom - PKS dodelila Ljubičaste plakete najboljim proizvođačima

Izvor: eKapija Utorak, 11.04.2017. 09:06
Komentari
Podeli
(Foto: Constantine Pankin/shutterstock.com)
Privredna komora Srbije dodelila je u ponedeljak, 10. aprila 2017. godine, predstavnicima devet vinarija priznanje Ljubičasta plaketa, kao proizvođačima najboljih vina u sistemu geografskog porekla.

Ljubičasta oznaka garantuje vrhunski kvalitet i geografsko poreklo, a cilj dodele ovog priznanja jeste afirmacija najboljih domaćih proizvođača, promocija vrhunskih vina, kao i širenje vinske kulture i značaja konzumiranja domaćih vina sa geografskim poreklom, rekao je zamenik generalnog menadžera PKS Mihailo Vesović.

Srbija ima deficit u trgovini vinom, ali je kultura potrošnje vina poslednjih godina u porastu i, prema procenama, godišnja potrošnja po glavi stanovnika je oko 10 litara, naveo je Vesović, ukazujući da je cilj podstaći domaće proizvođače da doprinesu prepoznatljivosti naših vina i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević ukazao je na značaj i potencijal geografskog porekla u Srbiji, kao i da je nadležno Ministarstvo preduzelo važne strateške korake, među kojima je formiranje vinogradarsko - vinarskog registra. Prema njegovim rečima, u skupštinskoj proceduri uskoro bi trebalo da se nađe novi zakon o vinu.

U Srbiji danas ima 77 vinogorja, oko 22.000 hektara je pod vinovom lozom, što je ohrabrujuće, iako nisu dostignuti pravi kapaciteti i potencijali koje Srbija ima. Naš cilj je da u narednom periodu Srbija bude vinogradarsko- vinarska zemlja, istakao je Stanojević navodeći da na godišnjem nivou, od ukupno proizvedenih 2,6 miliona boca sa geografskim poreklom, imamo veoma mali broj vina sa ljubičastom markicom.

(Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)
Srbija uvozi oko 27 miliona litara vina, a izvozi oko 14,5 miliona litara vina, što pokazuje potencijal za unapređenje i razvoj sektora, prenosi sajt PKS.

Rukovodilac grupe za vinogradarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić rekao je da je resorno ministarstvo uskladilo sistem geografskog porekla vina sa zahtevima Evropske unije po pitanju kvaliteta i geografskog porekla i da je uspostavilo nove oznake. Na kraju procesa kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom, vina se u skladu sa zakonskom regulativom označavaju markicama kvaliteta i porekla. Najkvalitetnija kategorija vina - vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom – nosi oznaku K.G.P.K. i markicu ljubičaste boje.

Proizvođači vina koji su ispunili uslove za obeležavanje vina ljubičastim markicama kvaliteta i kojima su uručena priznanja su - Vinarija Jović u Knjaževcu, Mali podrum u Krnjevu, Vinarska kuća Spasić Tržac, Rubin Kruševac, Vinarija Milosavljević u Bučju, Fruškogorski vinogradi u Banoštoru, Doo Vinum u Novom Sadu, Vinarija Zvonko Bogdan u Subotici i Vinarija Aleksandrović u Vinči.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.