NavMenu

EU uvela zaštitne mere zbog kineskog čelika - Srbija pod nadzorom još šest meseci

Izvor: Beta Četvrtak, 06.04.2017. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)
Evropska komisija je definitivno usvojila zaštitne mere protiv jeftinog čelika iz Kine, dok mere za čelik iz Srbije i još četiri zemlje nisu usvojene već će se nastaviti nadzor tokom dodatnih šest meseci. Nadzor je protiv Srbije uveden u julu 2016.

Mere protiv Kine su privremeno usvojene u oktobru, a sada su donete definitivne mere koje podrazumevaju još više carine, što će prema objašnjenju portparola Komisije služiti da se "evropski proizvođači čelika zaštite od štetnih efekata kineskog dampinga", odnosno nerealnog snižavanja cena.

Evropska unija pomno prati sektor čelika, u kojem postoji veliki višak kapaciteta na svetskom nivou, i do sada je doneto više desetina mera, a ovog puta u pitanju su neki proizvodi toplovaljanog čelika.

EU je saopštila i da neće nametnuti privremene mere za ove proizvode iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine, o kojima je u julu pokrenuta istraga.

Istraga o proizvodima iz ovih zemalja će se nastaviti tokom još šest meseci i biće detaljnije procenjen uticaj mogućih mera na industrije koje koriste uvezeni čelik za proizvode u EU, naveo je portparol Komisije.

Istraga je pokrenuta u julu na osnovu žalbe uzdruženja evropskih proizvođača čelika, Eurofer, podnete 23. maja, po osnovu člana 5 regulative o zaštiti od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice Evropske zajednice. Srbija je tada najavila da će sarađivati u istrazi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.