NavMenu

Siva ekonomija i dalje veliki problem srpske privrede - Investitori očekuju aktivnu i jasnu politiku države

Izvor: N1 Petak, 10.03.2017. 10:21
Komentari
Podeli
Zoran PetrovićZoran Petrović
Siva ekonomija čini 30% srpskog BDP-a, što je za petinu više od zemalja srednje i jugositočne Evrope i za 50% više od evropskog proseka. Negativan efekat osećaju srpski budžet i javne usluge, ali i sve one kompanije koje posluju u legalnim tokovima.

Predsednik upravnog odbora Američke privredne komore Zoran Petrović kaže da visoki porezi nisu razlog zbog kojeg Srbija ima veću sivu ekonomiju od zemalja srednje i istočne Evrope.

- Ako pogledamo poreze koju opterećuju rad i poredimo ih sa drugim zemljama, možemo reći da je to poresko zahvatanje umereno, a ako pogledamo poreze na dobit preduzeća, takođe možemo da kažemo da spadamo u grupu zemalja koja relativno niže opterećuje dobit preduzeća, tako da definitivno poreske stope nisu te koje opterećuju sivu ekonomiju - navodi on i dodaje da je potrebno smanjiti poreze na niže zarade.

Petrović kaže da su koreni sive ekonomije u Srbiji u istorijskom nasleđu i tome da građani ne vide najbolje vezu između poreza koje plaćaju i servisa koje dobijaju od države.

- Bilo da se radi o putevima ili o školama, zdravstvu, moguće je da je neki broj građana nezadovoljan kvalitetom tih servisa. Ja sam s tim u vezi uputio apel da konačno zatvorimo javna preduzeća koja godinama i decenijama samo proizvode gubitke, za koje mi građani plaćamo, i umesto toga da ta sredstva upotrebimo u oblasti školstva, putne privrede, zdravstva - objašnjava.

Navodi i da članice Američke privredne komore traže da imaju jednake uslove na tržištu.

(Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)
- Ono gde mi nismo zadovoljni jeste šta se dešava kada se procesuiraju ti slučajevi. Dok dođete do završetka pravnog postupka prođe jako mnogo vremena. Time čak i pošaljete poruku "hej pa ovaj što izbegava plaćanje poreza, ovaj što izbegava da legalno trguje, možda se to čak i isplati". Nemate efikasno sudstvo, nemate efikasno tužilaštvo. Čini mi se da Vlada ima ideju, ima strategiju kako tim pitanjem da se pozabavi i to smo imali priliku da čujemo od ministarstva pravde. Mi smo pohvalili nameru da se država i sudstvo specijalizuju od 2018. u procesuiranju takvih slučajeva - kaže Petrović.

Kada je srpski poslovni ambijent u pitanju, investitori nisu zadovoljni ni nedostatkom predvidljivosti.

Predsednik upravnog odbora AmCham-a objašnjava da se često dešava da se krajem godine donose izmene poreskih propisa ili donose novi propisi o kojima se prethodno nije diskutovalo.

- Dakle, ono što mi radimo i što je za nas važno jeste planiranje. Hoćemo da diskutujemo sa državom da vidimo kakav je plan, hoćemo da vidimo da li ima plana promene poreza, bilo da se radi o akciznoj politici. Ono što nam još smeta je određena pravna nesigurnost koja postoji - rekao je Zoran Petrović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Vlada Mađarske usvojila akt o smanjenju čekanja na graničnim prelazima sa Srbijom

Vlada Mađarske usvojila je akt o razvojnim potrebama za realizaciju određenih mera u cilju smanjenja vremena čekanja na graničnim prelazima sa Republikom Srbijom, objavio je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara. - Shodno ovoj odluci, snage granične policije na prelazu Reske biće povećane za 78, a na prelazima Tompa i Hercegsanto za 125 lica, takođe će se nabaviti i neophodna tehnička oprema u 2024-2025. godini -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.