NavMenu

Poslovni turisti potrošili 30 mil EUR - Beograd visoko pozicioniran na mapi kongresne industrije, za dalji napredak neophodna hitna rekonstrukcija Sava centra

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2017. 06:38
Komentari
Podeli
U Beogradu je 2016. godine održano više od 500 poslovnih domaćih i međunarodnih skupova koje je posetilo oko 30.000 inostranih i domaćih učesnika. Među one najveće, od oko 1.000 učesnika, ubrajaju se EAPD2016 - Evropski kongres dečijih stomatologa, A.I.E.B. - Međunarodni kongres vizantijskih studija, kao i WYSTC2016- Svetski kongres o omladinskim putovanjima…

Prema statistici International Congress and Convention Association (ICCA) Beograd je u samo nekoliko godina postao najbrže rastući grad u Evropi, te je i vodeći na listi gradova u regionu. Po broju održanih skupova naša prestonica je na 52. mestu u svetu, dok Zagreb i Ljubljana dele 64. poziciju. Interesantan je i podatak da su ukupni prihodi Beograda od poslovnih turista u 2016. godini iznosili 30 mil EUR.

Da Beograd ima veliku šansu u kongresnoj industriji kaže nam i Hom Parviz, generalni direktor hotela Hyatt Regency.

- Kongresna industrija je danas jedan od najvažnijih segmenata razvoja jednog društva, a Srbija i Beograd imaju veliki potencijal koji i dalje nije iskorišćen i čije vreme, verujemo tek dolazi. Kako bi poslovanje išlo uzlaznom putanjom neophodan je ozbiljan, posvećen, profesionalan i iznad svega odgovoran pristup svih nas iz kongresne i turističke industrije kako bismo Srbiju i Beograd postavili visoko na mapi kongresnog turizma. Da bi zadovoljila potrebe novih i starih gostiju, Srbija mora efikasno da primeni nove strategije i da radi na javnoj infrastrukturi. Samo tako može da se osigura dolazak novih gostiju – objašnjava Parviz.

Dragana Babović, šefica Kongresnog biroa Turističke organizacije Beograda, kaže za eKapiju da će fokus te organizacije i dalje biti obezbeđivanje što više skupova za Beograd. To ostvaruju u saradnji sa svim poslovnim partnerima koji su deo kongresne industrije grada, uz pružanje podrške i stručne pomoći kongresnim agencijama, domaćim asocijacijama i organizatorima skupova pri kandidaturi i prezentaciji grada, kao i pripremi i realizaciji skupova.

Sava centar (Foto: M.Kambić/eKapija)Sava centar
Prednost Beograda, prema mišljenju naše sagovornice, je što smo i dalje nova destinacija, pre svega za korporativne skupove.

- Nacionalni avioprevoznik Air Serbia omogućio je odličnu dostupnost Beogradu iz Evrope i celog sveta povećanjem broja letova na već postojećim linijama, direktnim letom do Njujorka kao i partnerstvom sa Etihad Airways-om koje obezbeđuje redovan saobraćaj ka Indiji, Africi, Kini, Jugoistočnoj Aziji, Australiji i ka gradovima na Bliskom istoku.

Babović dodaje da je značajna prednost Beograda, i pored nedostataka, to što imamo Kongresni centar Sava sa 16 sala ukupnog kapaciteta 6.000 mesta i izložbenim prostorima namenjenim različitim vrstama izložbi.

- Sa najvećom plenarnom salom u regionu od 3.760 mesta on obezbeđuje Beogradu glavnu komparativnu prednost pri dobijanju kongresa evropskih i svetskih asocijacija, koje karakteriše veliki broj učesnika, od 1.000 pa na više. Njegova blizina aerodromu i hotelima sa 5 i 4 zvezde sa ukupno 1.500 soba, kao i centru grada, ključno utiče na izbor Beograda za mesto održavanja skupova.

Sava centar je naša najveća prednost, ali i najveća prepreka za dalji napredak kongresne industrije u Beogradu.

- Beogradu i dalje nedostaju infrastruktura, smeštajni kapaciteti i znanje zaposlenih, mada u mnogo manjoj meri nego predhodnih godina, zahvaljujući značajnom ulaganju u nove infrastrukturne projekte, dolasku novih svetskih hotelskih lanaca i sve većem razumevanju značaja kongresnog turizma i benefita koje on pruža – smatra Babović uz napomenu da nam je neophodan kvalitetan kongresni centar.

Kako objašnjava, pri odabiru destinacije, organizatori kongresa zahtevaju pre svega, veliki i funkcionalan kongresni centar, pa je najava rekontrukcije Sava centra možda i najznačajniji događaj na ovom planu.

Dobre vesti stižu iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, gde prepoznaju problem Sava centra.

- Ukoliko želimo da Srbija i Beograd ugoste neke od najvećih kongresa, i to nekoliko puta godišnje, jasno je da se mora rešiti pitanje renoviranja i rekonstrukcije, ali i uvođenja modernog, novog pristupa načinu upravljanja kongresnim centrom. Nadležne institucije na lokalnom nivou su se ovim pitanjem u prethodnom periodu bavile intenzivno, i uskoro očekujemo rešavanje pitanja strateškog partnera – rekla je za eKapiju Renata Pindžo, pomoćnica ministra za turizam.

U svakom slučaju, navodi Pinžo, koja god opcija da je u pitanju, neophodno je pod hitno zauzeti stav i detaljan plan renoviranja.

- Jer, ako se stanje ne popravi u narednih 5 godina, Beograd i Srbija mogu da u potpunosti izgube konkurentnost u korist drugih, mnogo ažurnijih gradova u regionu – navodi pomoćnica ministra.

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Kongresni turizam i poslovna putovanja - Iskoristi šansu" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.