NavMenu

Cena smrznute maline niža od svežeg voća - Pad tražnje može da se odrazi na srpsko tržište

Izvor: RTS Nedelja, 26.02.2017. 17:15
Komentari
Podeli
Ova godina će biti nepovoljna za Srbiju, kada je reč o ceni malina.

- Izvoz srpske maline stagnira neko vreme, a mnoge hladnjače još nisu oslobodile magacinski prostor za sledeću berbu – kaže za RTS Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije (PKS).

Srbija kao najveći svetski proizvođač i izvoznik maline na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline koja se izvozi zamrznuta ili prerađena.

U Srbiji je pod malinom 15.000 hektara. Osim u zapadnoj Srbiji malina se sada sve više gaji i u Vojvodini, u Bačkoj. Tako smo 2015. godine ponovo bili prvi u svetu po izvozu, a samo prošle godine od izvoza takozvanog "crvenog zlata" država je prihodovala 248 mil EUR. Hladnjačari međutim nisu prihodovali koliko su planirali.

- Hladnjače su prepune. Imamo posle mnogo godina problem da je jeftinije sveže upakovan rolan nego što je plaćena proizvođačima malina. Ovakva situacija nimalo ne pogoduje, pre svega u ovom momentu hladnjačama koje su pune, koje imaju dosta obaveza prema bankama, prema dobavljačima i ovaj zastoj u izvozu je rezultat pre svega velike proizvodnje maline, kako kod nas tako i u svetu - kaže Paun Petrović iz Poslovnog udruženja hladnjača.

Veljko Jovanović iz PKS-a ističe da treba pratiti tržište i dešavanja u svetu.

- Pad potražnje za skupim voćem kao što je malina može da se odrazi i na naše tržište. Partnerski odnosi i planiranje prilikom zasada su važni - kaže Jovanović.

On dodaje da PKS trenutno radi na priručniku sa obavezujućim uputstvima za proizvođače.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.