NavMenu

Do kraja godine taksi služba u Beogradu dobija tehnologiju za globalno pozicioniranje

Izvor: Danas Petak, 25.04.2008. 08:51
Komentari
Podeli

Beogradski taksisti mogli bi da do kraja godine dobiju najsavremeniju opremu koja će im u mnogome olakšati rad, ali i pružiti bolju uslugu sugrađanima. Naime, prema nedavno završenoj studiji, koju je uradio Fakultet organizacionih nauka, u taksi vozila biće instalirani uređaji za globalno pozicioniranje - GPS, taksimetri sa štampačem i čitačem kartica, panik tasteri i video nadzor.

- Uvođenje najmodernijih tehnologija predviđeno je Odlukom o auto taksi prevozu. Time bismo u svakom trenutku znali gde se koje vozilo nalazi čime bi, nakon poziva, do putnika dolazilo najbliže vozilo, a neutralisalo nepotrebno kruženje u "lovu" na mušterije. Istovremeno bi se smanjile i gužve na ulicama. Sa druge stane, pomoću panik tastera i video nadzora povećala bi se bezbednost taksista i olakšao rad policiji - izjavio je Vladimir Marković, član Gradskog veća zadužen za taksi prevoz, na jučerašnjoj (24. april 2008. godine) prezentaciji ovog projekta u Starom dvoru.

On je dodao da do početka ugradnje uređaja u vozila i rada pilot projekta, najverovatnije sa jednim udruženjem, treba da se odredi ko će finansirati instaliranje uređaja u vozila. Marković kaže da Grad planira da kupi svu potrebnu opremu a da je onda da na revers taksistima. Inače, kupovina opreme za jedno vozilo košta između 1.000 i 2.000 EUR, a treba uračunati i izdatke za opremanje dispečerskih centara i centralnog gradskog kontrolnog centra.

- Uvođenje modernih tehnologija u taksi prevoz imaće i dodatne prednosti. Mušterije će vozila moći, pored klasičnog telefonskog kanala, da pozivaju i putem SMS poruka, preko Interneta ili posebnih uređaja za tu namenu koji će biti postavljeni u gradu. Takođe, preko gradskog kontrolnog centra u svakom trenutku će se znati koliko je taksi vozila na ulicama, koliko je vožnji ostvareno, koje su to relacije, a sprečiće se i vožnja "na divljaka" i odokativno određivanje cene usluge - objašnjava profesor dr Božidar Radenković, vođa Laboratorije za elektronsko poslovanje FON koja je sprovela studiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.