Izvor: Tanjug | Četvrtak, 09.02.2017.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Čajetina podnela zahtev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju gondole na Zlatiboru

(Foto: photopixel/shutterstock.com)
Opština Čajetina podnela je u sredu, 8. februara 2017. godine, zahtev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gondole na Zlatiboru i to nakon višemesečnih apela i upozorenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Ministarstvo, koje u potpunosti podržava izgradnju gondole na Zlatiboru, pozdravlja odluku opštine Čajetina da samo uz poštovanje zakonske procedure može doći do realizacije tog značajnog projekta.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo stoji na raspolaganju predsedniku opštine Milanu Stamatoviću za svaku pomoć "kako bismo zajedno izgradili jednu od najvećih gondola u Evropi, a opština Čajetina iskoristila mogućnost koju je dalo Ministarstvo da se projekat izgradnje gondole radi po fazama i da se građevinska dozvola može izdati za svaku fazu gradnje, odnosno za one delove na kojima su rešena imovinska pitanja".

Tom odlukom opštine da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole, konstatuju u Ministarstvu, neprijatnosti su pošteđeni i građani koji će se odazvati pozivu predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića da u subotu započnu radove na izgradnji gondole, jer, ocenjuju, svaka gradnja bez građevinske dozvole predstavlja krivično delo.

Predstavnici Opštine Čajetina podsetili su da su zahtev za građevinsku dozvolu podneli "posle mnogo muke sa državnim institucijama, birokratijom i čekanja".

- Prvi uspeh najavljene radne akcije je saopštenje Ministarstva o prijemu zahteva za dozvolu, za izgradnju decenijske investicije za celu Srbiju. Pojašnjenja radi, podnet je zahtev za izgradnju poslednje stanice na vrhu Tornika, za šta smo čekali papire i saglasnosti više od 4 meseca, iako je utvrđen javni interes i bez obzira što su u pitanju samo 3 parcele u korisnistvu republičkih javnih preduzeća. Posle svakodnevnih poziva i molbi zaposlenih u Opštinskoj upravi Čajetina upućenih JP Pošta Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, stigao je stigao poslednji papir i ekspresno je podnet zahtev za dozvolu. Sam zahtev ne znači i izdatu građevinsku dozvolu i početak gradnje - navodi se u pisanoj izjavi predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića,

- Nama u Čajetini, našim građanima i javnosti Srbije, bilo bi potrebno objasniti zašto nije rešen status državne imovine na preostale 4 faze na trasi gondole. Postavljamo pitanje zašto država nema snage ili možda ne želi da na osnovu Rešenja o utvrđenom javnom interesu Vlade Srbije, prenese zemljište opštini Čajetina kako bi podnela zahtev za čitavu trasu i gondola, koju podržava, ugledala svetlost dana u punom sjaju stavljajući Srbiju na nekoliko mesta više na mapi Evrope i sveta - kaže Stamatović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.