Izvor: Tanjug | Nedelja, 05.02.2017.| 16:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruski MIG-ovi stižu do aprila na remont u Batajnicu

Šest MIG-ova (MIG 29) koje je Rusija poklonila Srbiji stići će idućeg meseca ili najkasnije u aprilu u Vazduhoplovni remontni zavod Moma Stanojlović u Batajnici, gde će biti remontovani, kažu u Ministarstvu odbrane.

Remont i modernizacija MIG-ova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i postojeća četiri MIG-a, u Zavodu će obaviti ruski eksperti, uz pomoć srpskih stručnjaka. Ceo posao koštaće Srbiju 185 mil EUR.

- Očekujemo da se krajem ove ili početkom naredne godine taj proces kompletno završi i da svih šest aviona budu predati 101. lovačkoj avijacijskoj eskadrili u 204. vazduhoplovnoj brigadi - kažu u Ministarstvu odbrane.

Posle više decenija, konačno je prošle godine započelo dugo očekivano opremanje i modernizacija našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Reč je o donaciji šest aviona MIG-29 čijom nabavkom i remontom, ali i remontom još četiri naša vazduhoplova tog tipa (koji će biti i opremljeni najsavremenijim naoružanjem, radarima, optoelektronskim sistemima i uređajima veze) se značajno unapređuju sposobnosti našeg ratnog vazduhoplovstva.

Kako ističu u Ministarstvu, ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije imaju potreban broj pilota osposobljenih za upravljanje avionom MIG 29, u skladu sa raspoloživom tehnikom i njihovim zadacima, u prvom redu kontrola i zaštita vazdušnog prostora Republike Srbije.

- Svesni smo da je zbog zahtevnosti pilotskog poziva obezbeđenje kadra jedan od najvećih problema u vazduhoplovstvu. U proteklom periodu zbog ekonomske krize, broj letelica kao i broj naleta na avionima tipa MIG-29 i MIG-21 značajno su bili smanjeni, pilotski poziv postao je manje cenjen i mladi ljudi nisu imali motiva da se za njega opredeljuju, pa će u narednih 10 do 15 godina biti neophodan određen broj pilota koji će leteti na avionima MIG-29 - navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ministarstvo odbrane najavljuje da će u skladu sa tim ciljem popularizovati pilotski poziv, poboljšati status pilota i tehničara i izjednačiti ga sa statusom koji imaju piloti u zemalja koje raspolažu sa letelicama tog nivoa i vrednosti.

U Ministarstvu odbrane, takođe, kažu da su već započeli obuku mlađeg kadra za upravljanje letelicama, koje će nastaviti i tokom 2017. godine,a u narednom periodu najavljuju i obuku i preobuku pilota za avion MIG-29 u zemlji i inostranstvu, uz korišćenje simulatora leta za taj vazduhoplov.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.