NavMenu

Ekonomska razmena Srbije i Grčke 380 mil EUR - Moguća modernizacija železnice Beograd-Solun i izgradnja autoputa do Atine

Izvor: eKapija Utorak, 31.01.2017. 15:47
Komentari
Podeli
Solun (Foto: Jelena Đelić)Solun
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon razgovora sa premijerom Grčke Aleksandrom Ciprasom, da će zajednička sednica Vlada ovih država biti održana na proleće u Solunu.

Vučić je rekao da ekonomska razmena dveju zemalja trenutno iznosi 380 mil EUR, što je, kako je ocenio, nedovoljno, te da je cilj da se ona u narednim godinama znatno poveća, navodi se na sajtu Vlade.

On je podvukao da Srbija može da poveća izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Grčku i istakao da je važno da se izgradi bolja železnička infrastruktura i pruga koja bi spajala Beograd i Solun. Cilj je, kako je naveo, da se do 2020. godine od Budimpešte, preko Beograda, do Soluna stigne za manje od trideset sati, a ne za 49, koliko je sada potrebno.

Vučić je rekao da je za Srbiju važna i izgradnja autoputeva, te da bi bilo značajno da se autoputevima povežu Beograd i Atina, odnosno luka Pirej.

Premijer Srbije je napomenuo i da je oblast turizma veoma važna, dodavši da je Grčka prva destinacija za srpske građane, ali i da je broj grčkih turista značajno porastao u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu.

- Srbija i Grčka 2017. obeležavaju 150 godina od sklapanja diplomatskih odnosa, što je veoma značajan povod da još više ojačamo odnose - ukazao je grčki premijer Cipras.

On je, istakavši važnost ekonomske saradnje, podsetio na to da je Grčka treći investitor u Srbiji, kao i da je veoma značajna turistička destinacija za srpske turiste, te da je dogovoreno da se učine konkretni koraci u pravcu daljeg unapređenja saradnje, kako bi ona bila strateška.

- Postigli smo dogovor o tome da u narednom periodu uspostavimo vrhovni savet za saradnju, koji će zasedati narednog proleća u Solunu - najavio je Cipras, dodajući da je to grad koji je povezivao dva naroda u prošlosti, a treba da bude i ključna tačka za budućnost.

On je naglasio značaj poboljšanja železničkih veza između Beograda i Soluna, navodeći da je razmatrana mogućnost zbližavanja dveju zemlja kroz savremeniju železničku mrežu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.09.2024.  |  Agro, Industrija

Priča o još jednoj od uspešnih kućno-zanatskih pivara, ali ova pravi pivo od - ludaje

Sudeći po podacima sa ovogodišnjih, 39. Dana ludaje u Kikindi, suša je ove godine uticala i na kilažu inače ginisovski teških i dugih ludaja – bundeva, pa je ovogodišnja najteža, od "svega" 472,5 kg, bila za skoro 400 kg lakša od prošlogodišnje rekorderke, teške čak 865,5 kg. Međutim, uprkos suši, ove godine u Danima ludaje u Kikindi nije bilo "suše" kada je reč o kreativnosti i domišljatosti proizvođača i zanatlija – od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.