NavMenu

BDO i Privredna komora Srbije održali seminar o izmenama poreskih zakona u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 27.01.2017. 09:05
Komentari
Podeli
Sa seminara kompanije BDOSa seminara kompanije BDO
Revizorsko-konsultantska kuća BDO održala je 24. januara 2017. godine, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), seminar na temu poslednjih izmena i dopuna poreskih Zakona u Republici Srbiji, uključujući Zakon o porezu na dodatu vrednost, Zakon o porezu na dobit pravnih lica i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Predavači su bili Branka Marković (partner), Bojan Čepić (rukovodilac odeljenja za poresko savetovanje) i Aleksandra Čolić (senior poreski menadžer odeljenja za poresko savetovanje). Polaznici seminara bili su predstavnici kompanija iz različitih privrednih sektora Republike Srbije.

Kako navode iz kompanije BDO, poreski zakoni Republike Srbije, naročito Zakon o porezu na dodatu vrednost, predmet su usaglašavanja i usklađivanja sa propisima Evropske unije. Jedna od najvažnijih odredbi Zakona o porezu na dodatu vrednost, koja je predmet usaglašavanja, odnosi se na određivanje mesta prometa usluga. S obzirom na to da su pravila za određivanje mesta usluga, predviđena domaćim Zakonom, bila do sada neusaglašena sa propisima Evropske unije, u praksi je dolazilo do slučajeva dvostrukog oporezivanja ili neoporezivanja PDV-om pojedinih transakcija koje se obavljaju između privrednih subjekata u više država. Izmenama ovih pravila u našem zakonu, ona se usaglašavaju sa propisima Evropske unije i dovode do eliminacije pomenutih problema u praksi.

Ostale izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost odnose se na izmene odredbi koje se tiču obaveze imenovanja PDV punomoćnika stranog lica u Republici Srbiji, proširivanje opsega prometa dobara i usluga za koje obveznik nema pravo na odbitak prethodnog poreza, proširivanje opsega prometa dobara koji se oporezuju posebnom stopom od 10%, ukidanje prava na povraćaj PDV-a na kupovinu opreme i hrane za bebe, izmene odredbi koje se tiču prava na odbitak prethodnog poreza za nabavku dobara i usluga na koje primalac obračunava PDV kao poreski dužnik i definisanje stalne poslovne jedinice stranog poreskog obveznika.


Pored ovoga, predmet seminara bile su i izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica (i novi Pravilnik koji uređuje sadržaj i formu poreskog bilansa), kao i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.