NavMenu

Niš dobio najsavremeniji ultrazvučni skener za dojku

Izvor: RTS Utorak, 24.01.2017. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
U Niš je stigao najsavremeniji automatski ultrazvučni skener za dojku, prvi takav u Srbiji. Od zemalja u okruženju ima ga samo Bugarska i to za pacijentkinje koje na pregled idu u Sofiju. Prednost aparata, kojim se otkriva rak dojke u najranijoj fazi, nad drugim apartima kakav je mamograf na primer je taj što mogu da se kontrolišu pacijentkinje svih uzrasta, čak i devojčice.

Kada je odlučila da kupi najsavremeniji aparat za otkrivanje ranih promena u tkivima dojki svojih pacijentkinja, Nišlijka Olivera Sinđelić se kaže ni trenutka nije dvoumila. Želela je da i mlađim ženama da mogućnost da na vreme otkriju maligne ćelije i krenu na lečenje, jer se, dobro poznata mamografija, ne preporučuje mlađim osobama.

- Ovakva metoda nije zračna, nije bolna, apsolutn je precizna i daje sigurnost svakoj mladoj osobi da godinu dana nakon takvog pregleda bude apsolutno mirna - kaže Olivera Sinđelić, iz poliklinike Human Niš.

Bezbolno, bez zračenja pacijenktinje su na pregledu do pola sata. Radiolozi i onkolozi na monitorima uočavaju i najsitnije detalje u tkivima dojki i eventualne promene.

- Mogu da se dobiju i promene kod gustih dojki koje inače kod ostalih metoda ne možemo da dobijemo, dakle možemo da vidimo karcinom koji se pojavljuje u kanalićima i to, da kažem, vrlo konforno u odnosu na momografiju ili magnetnu rezonancu, koja je jako skupa metoda. Ovom metodom dobijamo 60 preseka dojki počev od bradavica do rebara - kaže radiolog dr Biljana Đokić.


Lekari podsećaju da loše životne navike treba menjati, da su redovni pregledi neophodni i da ne treba zaboraviti da je rak dojke najučestalija bolest kod žena.

- U prošloj godini otkriveno je 4.000 novoobolelih i 1.600 od toga je smrtnih ishoda. Na broj obolelih ne možemo da utičemo, ali možemo da utičemo na rano otkrivanje karcinoma, a to znaci 96% petogodišnjeg preživljavanja - kaže dr Milijana Lazović, radiolog KC Niš.

Za ovaj trodimenzionalni ultrazvučni aparat, kakav imaju najsavremenije svetske klinike, od kada je stigao u Niš, zaintersovane su i žene iz regiona, sa juga Srbije, Kosmeta, ali i iz susedne Makedonije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.