NavMenu

PAMTIĆU U 2016: Zoran Tadić

Izvor: eKapija Utorak, 27.12.2016. 15:00
Komentari
Podeli
Zoran TadićZoran Tadić
Zoran Tadić je generalni direktor i osnivač kompanije Neofyton. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, a postdiplomske studije na master nivou, na temu "Globalne biznis strategije", završio je na Oxford univerzitetu.

U preduzetničke vode stupio je odmah po završetku fakulteta, sa tendencijom da se razvija u oblasti prerade polimera. Prve početke preduzetništva pamti kao osnovnu prekretnicu koja gaje profilisala da sve u životu posmatra i prihvata kao izazov i mogućnost da ostvari uspeh.

Zato se i 1992. godine u uslovima jedne od najvećih kriza za Srbiju, odlučio da pokrene poslovanje. Kao veoma mlad, imao je viziju da Neofyton bude kompanija broj jedan u oblasti ne samo zastupništva mašina i opreme za preradu plastike, već i kompanija koja ostvaruje partnerstvo sa svojim kupcima i pruža uslugu iz jednog izvora. Danas nakon skoro 25 godina uspešnog poslovanja, Neofyton je kompanija koja kupcima pruža integraciju procesa, kao i isporuku opreme i usluga najvišeg kvaliteta.

Pitali smo Zorana Tadića, šta je po njegovom mišljenju obležilo 2016. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Kao najvažniji događaj koji je obeležio 2016. godinu za našu kompaniju - Neofyton, istakao bih proširenje delatnosti na nova tržišta i početak zastupništva firme Engel za teritorije Nigerije i Kameruna. Takođe, u 2016. smo ostvarili saradnju sa Fakultetom tehničkih nauka i Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, gde smo zajednički otpočeli projekat otvaranja laboratorije, čiji je cilj praktična primena znanja studenata iz oblasti mašinstva, tehnologije, prerade polimera itd. Kao inicijatori ovog projekta, smatramo da će studenti jedino kroz praktičnu primenu znanja moći da kreiraju još više inovacija i da stvore nove tehnološke trendove.

U posebnom "show room-u" nalaziće se proizvodna jedinica "u malom": mašina za brizganje plastike, robot i kompletna prateća oprema, gde će studenti imati priliku da shvate kako funkcioniše proces prerade plastike (funkcionisanja mašine, alata, elektronike, čilera, sušara za plastiku i mlinova). U samoj realizaciji projekta ključnu ulogu su imali prof. dr Branka Pilić sa Tehnološkog fakulteta, kao i prof. dr Dragiša Vilotić sa FTN-a.

Treći ključni događaj u daljem razvoju Neofytona u 2016. godini jeste odluka o kupovini novog poslovnog prostora u Novom Sadu, uz finansijsku pomoć našeg najvećeg partnera, firme Engel iz Austrije. Na više od 1.000 m2, na veoma atraktivnoj i pristupačnoj lokaciji, objedinili smo sve segmente našeg poslovanja: od prodaje, preko servisa, radionice, magacina do lagera rezervnih delova. U toku je takođe i osnivanje demonstracionog centra, gde će naši kupci moći da testiraju svoje alate, kao i da izvrše obuku ili doobuku svojih zaposlenih.

PROMAŠAJ GODINE

– Globalno gledano, najveći promašaji godine u svetu jesu veliki rast netolerancije, nesigurnosti, teroristički napadi, velika migrantska kriza, nepostojanje demokratije. Smatram da je, pored kritike, neophodno da svako od nas svojim malim ličnim primerima doprinosi upravo jačanju tolerancije, brige o ljudima i ljudskim pravima, putem pomoći svom neposrednom okruženju. To je nešto što će, malim koracima, doprineti jačanju tolerancije na globalnom nivou.

LIČNOST GODINE

– Ne bih posebno izdvajao ličnost godine. Smatram da su uspeh mladih matematičara Srbije i osvajanje 5 medalja u Hong Kongu, kao i uspesi mladih ne samo u ovoj, već i u prethodnim godinama, znak da mladim ljudima treba posvetiti punu pažnju. Treba mnogo raditi na što boljem obrazovanju, a time i jačanju baze privrednog sektora.

Neofyton je prepoznao važnost mladih talenata ne samo u nauci, već i u sportu. Donirali smo sredstva Matici srpskoj, Košarkaškom klubu Vojvodina, Crvenom krstu i mnogim drugim ustanovama u toku ove, kao i prethodnih godina.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Nastavak pregovora sa EU, a posebno razvijanje odnosa sa Austrijom, državom koja je verovatno najveći pojedinačni ulagač u Srbiji, a takođe je i matična država našeg najvećeg partnera - kompanije Engel.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

– Kao najlošiji potez države ne samo u 2016. već i prethodnih godina, vidim nedovoljnu podršku malim i srednjim preduzećima, pogotovo u sektoru prerade plastike i gume. Država Srbija u velikoj meri daje beneficije ino-investitorima, dok je ovakav vid podrške nedovoljno iniciran prema malim i srednjim srpskim preduzećima.

Zato Neofyton podržava inicijativu PKS i preko nje resornih ministarstava, za razvoj industrijske grane prerade plastike i gume, industrije Srbije i naše države uopšte, a koja predstavlja i osnov za razvoj pojedinačnih kompanija koje sačinjavaju Grupaciju plastičara pri PKS.

ŠTA OČEKUJETE U 2017. GODINI?

- U 2017. godini očekujem dalju stabilizaciju i unapređenje političko-ekonomskih okolnosti u Srbiji, koje će uz dalje angažovanje države, omogućiti još brži rast i razvoj preduzetništva i otvoriti nove mogućnosti za strana i domaća ulaganja u našu privredu.

Kada je reč o Neofytonu, očekujemo mnogo više saradnje sa Univerzitetom u Novom Sadu, jer želimo da pružimo veću podršku mladim ljudima i razvoju tehnologija u oblasti mašinstva i prerade polimera, kao i veću podršku jačanju saradnje sa PKS.

Smatramo da su neke oblasti nauke nedovoljno promovisane i želimo da promenimo ovu perspektivu, kako bi naši mladi eksperti uvideli postojanje mogućnosti u svom neposrednom okruženju. Time ćemo stvoriti bazu mladih i obrazovanih kadrova, koji će svojom snagom i voljom, uneti novu energiju u oblast proizvodnje i prerade polimera i inovativnosti Srbije uopšte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.