NavMenu

Proizvođačima nameštaja težak put do inostranog tržišta - Bledi nepoverenje klijenata prema srpskim proizvodima

Izvor: Tanjug Utorak, 13.12.2016. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: AlexRoz/shutterstock.com)
Najveći problem za industriju nameštaja u Srbiji je, to što je još teško doći do inostranog tržišta i nepoverenje klijenata prema srpskim proizvodima, iako ono "već uveliko bledi", kaže vlasnik dizajn studija Schamliza Marko Stojanović.

- U poslednjih godinu dana se vidi da smo prevazišli te dečije bolesti, klijenti se sve više opredeljuju za domaći dizajniran nameštaj - istakao je on na okruglom stolu na temu promocije srpskog industrijskog dizajna u proizvodnji komodnog nameštaja i rasvete, održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Privredna komora Srbije, prema rečima sekretara Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira Ješe Erčića, želi da podrži inicijativu srpskih dizajnera u proizvodnji nameštaja.

- Mi želimo da podržimo srpske dizajnere u proizvodnji nameštaja i da ih izbrendiramo, a ne da budemo bleda kopija nekih italijanskih dizajnera nego da kreiramo neki sopstveni srpski ili balkanski stil - istakao je on.

Kako je Erčić objasnio, taj sektor je drugi sektor koji je u suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni sa zemljama u inostranstvu, i treći sektor po broju zaposlenih u industriji. Najviše se, prema njegovim rečima, izvozi u zemlje Evropske unije, zemlje u našem neposrednom okruženju i zemlje Cefta.

PKS je prepoznala značaj ovog sektora ponovo je formirala Udruženje za šumarstvo, preradu drveta industriju nameštaja i papira i to će biti, kako je rekao, "jedna kockica u mozaiku budućeg privrednog uspeha Srbije".

Ono što je još potrebno da bi se drvna industrija razvila do svojih punih kapaciteta jeste, kaže on, strategija za drvnu industriju, za koju se nada da će je prepoznati donosioci sektorskih odluka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.