NavMenu

Gotovo polovina poslodavaca ne zapošljava osobe sa invaliditetom - U 2016. posao našlo 5.320 invalida

Izvor: Danas/Tanjug Nedelja, 04.12.2016. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Prema podacima Poreske uprave gotovo polovina poslodavaca ne zapošljava osobe sa invaliditetom iako ima tu obavezu.

Poreska uprava je u periodu od 2014. godine izvršila kontrolu 2361 poreskog obveznika - poslodavca i utvrdila da 885 nije izvršilo obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom ni na jedan od načina propisanih Zakonom.

Prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom obaveza je svakog poslodavca koji ima najmanje 20 zaposlenih da u radnom odnosu ima određeni broj osoba sa inavaliditetom.

Obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom uplatom sredstava u Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom izvršilo je 2016. godine 3.154 poslodavca.

Poslodavcima koji nisu postupili u skladu sa odredbama Zakona, Poreska uprava je rešenjem utvrdila obavezu i naložila uplatu u Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom, za svaku osobu sa invaliditetom koja nije zaposlena.

Ove godine zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je ove godine, preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom.

Vulin je istakao da resorno ministarstvo čini sve kako bi poboljšalo položaj osoba sa invaliditetom i omogućilo im zapošljavanje.

U prošloj godini zaposleno je 4.913 osoba sa invaliditetom, podsetio je on i najavio da je za narednu godinu Ministarstvo predvidelo da se sredstva za tu namenu povećaju sa 355 na 400 miliona dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Počela rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu - U radove i opremu biće uloženo 48 mil EUR

Rekonstrukcija Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu počinje danas, izjavila je Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Ona je dodala da će 28 mil EUR biti uloženo u izmeštanje puta, izgradnju helidroma, rekonstrukciju i dogradnju piste, kao i u sve objekte za smeštaj studenata. Prema njenim rečima još 20 mil EUR biće uloženo u opremu - nabavku najsavremenijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.